Gemeente Heerhugowaard


Energie uit asfalt op N242

Op een stukje N242 (Westerweg) in Heerhugowaard gaat de provincie een proef uitvoeren met energie uit asfalt. De opbrengst aan energie wordt gebruikt om een nieuw te bouwen kantorencomplex te verwarmen (in de winter) en te koelen in de zomer. De proef vindt plaats op één weghelft van de N242 (Westerweg), tussen de kruising Zuidtangent en het spoorviaduct richting Alkmaar.

De provinciale weg N242 tussen de Westtangent en de kruising met de Zuidtangent wordt gereconstrueerd. Een mooie aanleiding voor de proef met energie uit asfalt. Voor de provincie als wegbeheerder is dat interessant: warm asfalt leidt in de zomer tot spoorvorming, koud asfalt wordt bij vorst van min 7 bros en gaat scheuren. Dat betekent eenmaal in de 10-12 jaar groot onderhoud. Bij het systeem 'energie uit asfalt' wordt onder het asfal een soort vloerverwarming aangelegd. Die zorgt in de zomer dat de temperatuur niet boven de 40 graden komt en in de winter niet onder nul. Asfalt gaat dan tweemaal langer mee.

Voor de gemeente Heerhugowaard is de proef met energie uit asfalt interessant, omdat met deze duurzame energie een kantorencomplex milieuvriendelijk kan worden verwarmd en gekoeld. Dat sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de gemeente om in 2030 een emissie-neutrale stad te zijn. Meer over dit onderwerp in Stadsnieuws 2.

28-1-2009