Ingezonden persbericht


Diergaarde Blijdorp 28-01-2009

Rotterdam, 28 januari 2009

PELIKAANTJE EEN NEDERLANDSE PRIMEUR

In Diergaarde Blijdorp is onlangs een kroeskoppelikaantje uit het ei gekomen, een Nederlandse primeur voor de Rotterdamse Diergaarde. Blijdorp heeft sowieso iets speciaals met pelikanen. De allereerste pelikaan (roze pelikaan) die ooit in een dierentuin uit het ei kwam, zag het levenlicht in 1872 in de oude Rotterdamsche Diergaarde! Ook in 1878 en 1899 werden daar (roze) pelikanen geboren. Daarna duurde het maar liefst 110 jaar voordat er (nu dus, anno 2009) weer een pelikaantje uit het ei kroop.

De jonge kroeskoppelikaan wordt door de verzorgers met de hand grootgebracht in de vogelopfokruimte van de Rivièrahal. De Blijdorp-bezoekers kunnen het nog kale pelikaantje door een grote ruit zien. En hoewel hij op dit moment niet een van de knapste is, trekt hij behoorlijk veel bekijks! Hij groeit als kool en eet als een 'dijker'. Als de verzorger hem een bakje met vis voorhoudt is het voedsel binnen enkele seconden naar binnen geschrokt. In een week tijd is hij meer dan verdubbeld in gewicht. Bij de geboorte woog hij 105 gram en nu circa 350 gram. Over een week is hij al zo'n twee kilo!

Binnen tien dagen na de geboorte zal het bijzondere kuiken van de couveuse verhuizen naar de ernaast gelegen fokruimte. Dan zal hij elke dag een beetje mooier worden totdat hij is uitgegroeid tot een prachtige pelikaan met een fraai kroeskopje. Na circa drie maanden zal hij verenigd worden met de groep volwassen pelikanen. In de loop van deze week wordt er nog een kuikentje verwacht. Een tweede ei is namelijk eveneens bevrucht en staat op uitkomen.

In Blijdorp zijn sinds 1999 kroeskoppelikanen te zien, een van de grootste (en meest bedreigde) van de zeven pelikaansoorten. Als Europees-Aziatische soort bewonen de kroeskoppelikanen samen met aalscholvers het Amoergebied in Blijdorp. Omdat het met de kroeskoppelikanen in het wild niet goed ging, hebben de Europese dierentuinen voor deze soort een Europees fokprogramma (EEP) ingesteld en uiteraard doet Blijdorp hieraan mee. Om de kans op voortplanting te verhogen, werd de groep pelikanen in Blijdorp in de winterperiode binnen achter de schermen ondergebracht, zodat ze daar ongestoord kunnen broeden. En nu dus, met resultaat!
Op http://nl.youtube.com/diergaardeblijdorp staan de 'eerste' filmbeelden van het stuntelige kroeskopje dat probeert zijn zware koppie omhoog te houden.


---




Ingezonden persbericht