Ingezonden persbericht


Diergaarde Blijdorp

Rotterdam, 28 januari 2009

EUROPEES FOKPROGRAMMA VOOR GIRAFFEN NAAR BLIJDORP

Het Europees fokprogramma (EEP) voor giraffen wordt sinds kort vanuit Rotterdam 'bestuurd'. De nieuwe Blijdorp-directeur Marc Damen was op zijn vorige werkplek al EEP-coördinator voor alle giraffen in Europese dierentuinen. Onlangs besloot de Europese dierentuinvereniging EAZA, dat hij het EEP mee mag nemen naar Blijdorp. Blijdorp coördineert al vele jaren de fokprogramma's van o.a. de kleine panda's, Mantsjoerijse en Siberische kraanvogels, Komodovaranen, Aziatische olifanten en Kleinmanns schildpadden en daar komen nu dus de giraffen bij. Soortbehoud is een van de hoofddoelstellingen van de Diergaarde.

Het EEP voor de giraffen is een van de grootste Europese fokprogramma's: het stamboek bevat momenteel 765 dieren verspreid over 152 dierentuinen. Bovendien vinden er veel mutaties plaats: bijna dagelijks worden er dieren geboren, sterven er dieren of verhuizen er giraffen van de ene dierentuin naar de andere. Bovendien zijn er meerdere giraf-ondersoorten in Europa vertegenwoordigd, die uiteraard allemaal raszuiver gefokt moeten worden.

Blijdorp heeft momenteel de op één na grootste kudde netgiraffen van Europa. Dit voorjaar verhuist de groep naar het nieuwe giraffenverblijf (de Ui) op de Afrikaanse savanne, inclusief babygirafje Ziba die op 1 januari werd geboren. Opmerkelijk is verder dat de giraffe, al sinds de bouw van Blijdorp, is opgenomen in het logo van de Diergaarde!


---