NCRV

Nationale Landschappen

Rivierengebied centraal in Nationale Landschappen

Donderdag 29 januari

Nederland 2, 19.55 uur

De NCRV-serie Nationale Landschappen toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdeltaâs, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. Daartussendoor kom je kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, weidse poldergezichten en eeuwenoude boerderijen tegen. Deze grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen de landschappen.

In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Dit zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf.

In de vierde aflevering van Nationale Landschappen staat het Rivierengebied centraal. Dit gebied ligt midden in Nederland ingeklemd tussen de Utrechtse Heuvelrug, de A15 en de A50. Dit oer-Hollandse en afwisselende landschap met weidse graslanden en besloten weiden, wordt omzoomd door boomgaarden en bossen. Het wordt doorsneden door waterwegen als de Kromme Rijn, de Linge, de Langbroekerwetering en de Nederrijn.

Het grillige verleden van de Nederlandse rivieren is hier voelbaar en zichtbaar aan de vele dijken, de uiterwaarden, de komgronden en het kleinschalige landschap op de oude stroomruggen. Ondanks de populaire bloesemtochten heeft het Rivierengebied weinig voordeel van haar bekendheid. De rest van het jaar weten de toeristen en recreanten het gebied namelijk niet echt te vinden. En dat terwijl het, juist dankzij de historische invloed van de rivier, een van de meest unieke gebieden in Nederland is, ook internationaal. De vraag is dan ook hoe je het verhaal van dit landschap zo kunt vertellen dat het zich onderscheidt, en daardoor een toekomst heeft. Richard de Bruijn, die zich bezig houdt met de recreatie in het gebied, heeft hier wel ideeën over.