Persberichten

Bruisend activiteitenaanbod op NOT 2009

Publicatiedatum: 27-11-2008

De ondertitel van de Nationale Onderwijstentoonstelling 2009 is "Ondernemend Onderwijs". Met het grote aanbod van activiteiten en gezamenlijke initiatieven op de beursvloer, kan er tijdens de NOT 2009 daadwerkelijk veel ondernomen worden. Tijdens het evenement is er een mooie mix van activiteiten die door de organisatie zijn opgezet, en activiteiten op initiatief van exposanten.

Dyslexiestraat.nl
In de Dyslexiestraat.nl presenteren 19 specialisten op het gebied van dyslexie zich voor het eerst gezamenlijk op de NOT. Een Europese primeur, want een dergelijke gezamenlijke presentatie was nog niet eerder op een onderwijsvakbeurs te zien. Het doel van de Dyslexiestraat.nl is het geven van eerlijke, gerichte informatie over oplossingen en producten aan iedereen die te maken heeft met leerlingen met dyslexie.

Groene Route
Een tweede primeur op de NOT 2009: de Groene Route. Deze route leidt bezoekers langs exposanten die het onderwijs een positieve bijdrage bieden op het gebied van natuur, milieu en voedsel. Het nieuwe initiatief telt zo'n twintig individuele aanbieders die lespakketten en/of informatie bieden voor het onderwijs. Dit lesmateriaal is erop gericht kinderen meer bewust te maken van hun natuurlijke omgeving en leerkrachten te stimuleren tot het opnemen van 'groen' in hun lessen. De Groene Route is een initiatief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), met als doel acties en leermomenten rond 'groen' in de klas te promoten.

Kinderboekenstraat
De grootste collectie kinderboeken is te vinden in de Kinderboekenstraat. De boeken die de 22 verschillende aanbieders meebrengen naar de NOT, zijn rustig door te lezen in de leeslounge bij de Kinderboekenstraat.

Wereldplein
Het Wereldplein is één van de themapleinen die iedere NOT terugkeren. Een groot aantal maatschappelijke organisaties presenteert gezamenlijk hun aanbod over en voor Wereldburgerschap. Leerlingen worden hiermee voorbereid op hun rol als wereldburger.

Scholenbouwprijs en Publieksprijs
Tijdens de NOT 2009 reikt Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Sharon Dijksma, op 29 januari de Scholenbouwprijs uit. Het thema van de Scholenbouwprijs 2008 is 'het duurzame schoolgebouw, kwaliteit in samenhang'. Voor het eerst wordt ook de NOT Publieksprijs uitgereikt, waarvoor de bezoeker bepaalt welke van de duurzame scholen de "Ideale werk- en leeromgeving" hebben gerealiseerd. Er dingen 22 scholen uit primair en voortgezet onderwijs mee naar de prijzen.

Tentoonstelling 200 jaar onderwijsvernieuwing
Al lopend de onderwijsvernieuwingen van de laatste twee eeuwen doornemen, dat kan op de mobiele tentoonstelling van het Onderwijsmuseum. De tentoonstelling laat zien hoe in de laatste 200 jaar de ontwikkelingen in het onderwijs zich hebben afgespeeld en hoe deze met meer of minder succes een plek binnen het Nederlandse onderwijsbestel hebben veroverd.

'Ben jij Gek?!' jongerenproject
Angst, depressie, of ADHD. Tienduizenden jongeren kampen met psychische problemen, maar praten er niet graag over. Problemen die vaak goed te behandelen zijn, maar absoluut onbespreekbaar. Hoe krijg je leerlingen serieus aan het praten over bijvoorbeeld anorexia? Speciaal hiervoor hebben het Fonds Psychische Gezondheid en het VSB fonds 'Ben jij Gek?!' ontwikkeld. Het project bestaat uit een tentoonstelling met presentatiepanelen en een hangplek, een website, posters en kaarten die uitnodigen tot een gesprek, een computerspel en een lesbrief. De tentoonstelling van Ben jij Gek?! is te bekijken tijdens de NOT 2009.

Stimuleringsprijs Gezonde Schoolkantine
Voor de tweede keer wordt de Stimuleringsprijs Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum uitgereikt tijdens de NOT. Deze prijs is voor scholen die op een succesvolle manier hun kantine veranderd hebben in een gezonde schoolkantine.

---


Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions