Onderwijsbond CNV


Nieuws

28 november 2008

Nieuwe Filmeducatieprijzen belonen creatief filmonderwijs

Categorie: Algemeen nieuws

Donderdag 29 januari 2009 worden voor het eerst de Filmeducatieprijzen uitgereikt. De prijzen, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, belonen vernieuwend en creatief filmonderwijs. De uitreiking vindt plaats tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht.

Met de Filmeducatieprijzen wil het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) helpen het filmonderwijs in Nederland te verbeteren en uit te breiden. De inzendingen geven bovendien inzicht in de diversiteit en kwaliteit van het huidige filmonderwijs.

Deelnemers
In aanmerking voor de prijzen komen alle instellingen en individuen, die projecten en ideeën hebben voor filmeducatie. Bijvoorbeeld bibliotheken, bioscopen, filmfestivals, welzijnsinstellingen, musea, docenten of filmfanaten. De projecten kunnen gericht zijn op kinderen of volwassenen, studenten of leraren in opleiding, voor het onderwijs of als buitenschoolse activiteit. Alle activiteiten, materialen en ideeën zijn welkom. Enkele voorbeelden: een workshop animatie maken, een filmfestival voor een speciale doelgroep, een mediaweek op school, een leskrant, een filmwebsite, een filmeducatieve game, etc. Deelname is gratis. Insturen kan nog tot 15 november a.s. via website www.filmeducatie.nl/filmeducatieprijzen. Een onafhankelijke vakjury bepaalt de winnaars. De prijsuitreiking is 29 januari tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling in Utrecht.

Categorieën
De Filmeducatieprijzen 2008 worden toegekend in vijf categorieën: vier voor projecten die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd en een open categorie voor vernieuwende ideeën die nog uitgevoerd moeten worden.
- categorie 1: landelijke activiteiten in 2008
- categorie 2: materialen, landelijk ingezet in 2008
- categorie 3: regionale en lokale activiteiten in 2008
- categorie 4: materialen, regionaal en lokaal ingezet in 2008
- categorie 5: innovatie activiteiten en materialen, die nog niet zijn uitgevoerd

NIF
Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie ontwikkelt en coördineert onderwijs over film en audiovisuele media in Nederland. Het NIF zet zelf activiteiten op zoals filmprogramma's, workshops, studiedagen en lezingen, maar ondersteunt ook activiteiten van anderen.

Website Nederlands Instituut voor Filmeducatie: www.filmeducatie.nl/nif

---