Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Evolution & Behaviour

Lustrumviering Universiteit voor Humanistiek

29 januari 2009 - 30 januari 2009

Symposium over natuurwetenschappen en het humanisme

Op 29 januari 2009 viert de Universiteit voor Humanistiek haar twintigste verjaardag. In twintig jaar tijd is de UvH uitgegroeid tot een gewaardeerd kenniscentrum op het gebied van zingeving en humanisering.

De Dies Natalis staat in het teken van ontwikkelingen in de wetenschap die aansluiten bij de humanistiek als nieuwe menswetenschap. Dat gebeurt op 29 januari (vanaf 15 uur) met de uitreiking van drie eredoctoraten, aan prof.dr. Frans de Waal, prof.dr. Sarah Blaffer Hrdy en prof.dr. Patricia de Martelaere. Deze bioloog, cultureel antropologe en filosofe worden geëerd vanwege hun indrukwekkende en ook voor de humanistiek inspirerende werk.
Op 30 januari (vanaf 10 uur) is er een symposium over het werk van De Waal en Hrdy onder de noemer: `de betekenis van de natuurwetenschappen voor het humanisme en de humanistiek'. In het ochtendgedeelte staat het werk van Frans de Waal centraal, in het bijzonder zijn these dat de morele vermogens van de mens geen `vernisje van beschaving' vormen, maar integendeel stevig geworteld zijn in onze biologische erfenis. Het middagdeel richt zich op het werk van Sarah Blaffer Hrdy, zowel op haar analyse van het brede scala van `moederlijke instincten' en hun betekenis voor nog steeds bestaande stereotypen rond vrouwelijkheid en moederschap, als op haar recente onderzoek rond het thema 'Mothers and Others'.

De kosten voor het symposium bedragen 70 euro, inclusief koffie, lunch en borrel (studenten en mensen met een laag inkomen: 30 euro). De voertaal is Engels. Aanmelding via http://www.uvh.nl/.

Zowel de Diesviering op 29 januari als het symposium op 30 januari vindt plaats in de Janskerk aan het Janskerkhof te Utrecht.