Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Nieuwe Schilders

Publicatiedatum: 8 januari 2009 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen, Werken bij

Jasper Hagenaar (1977), Micha Patiniott (1972), Pere Llobera (1970), Helen Verhoeven (1974), Aukje Koks (1977), Tala Madani (1981), Heddy-John Appeldoorn (1975) en Malin Persson (1978)

29 januari t/m 15 maart 2009

Vanaf 29 januari is in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling Nieuwe Schilders te zien met schilderijen van acht hedendaagse kunstenaars die in de periode 2006-2007 artists in residence waren op de Rijksakademie. De tentoonstelling Nieuwe Schilders laat zien wat de hedendaagse schilder fascineert, welke onderwerpen hij kiest en waarom hij de schilderkunst nodig heeft om zich uit te drukken.

Ieder jaar wordt maar een klein select groepje kunstenaars tot de Rijksakademie toegelaten. De Rijksakademie is voor kunstenaars een belangrijke opstap naar succes. De tentoonstelling Nieuwe Schilders geeft een beeld van de actuele stand van de schilderkunst.

Helen Verhoeven won dit jaar de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. In haar schilderijen presenteert ze de wereld als een toneeldecor. Tegen de achtergrond van een barokke balzaal poseert een groep uitgedoste mensen. Helen Verhoeven toont met details de onderdrukte emoties en spanningen die de groep wil camoufleren.

Jasper Hagenaar reageert met zijn schilderijen op het grote aanbod van beelden uit de media. Op doek brengt hij de beelden terug tot hun essentie zoals hij een boom tot een donkere gestalte reduceert. Zijn werk gaat over kracht, maar ook over mislukking die op de loer licht.

Micha Patiniott schildert "onspectaculaire" onderwerpen, zoals hij zelf zegt. Mensen, dingen en gebeurtenissen die hij ondanks hun alledaagsheid, bijzonder of eigenaardig vindt.

Op de Rijksakademie verving Malin Persson haar figuratieve landschappen voor geometrische abstracte voorstellingen. Nog steeds vormt het landschap het uitgangspunt voor haar werk. In strak geordende kleurvlakken en rechte lijnen geeft ze een beeld van het universele landschap.

Gebeurtenissen uit het alledaagse leven inspireren Pere Llobera. Fragmenten die hem raken vertaalt hij in schetsmatig opgezette schilderijen waarbij hij zijn eigen verbeelding mengt met beelden uit de kunstgeschiedenis.

Heddy-John Appeldoorn schildert een kleurrijke wereld waarin fabeldieren, monsters en vogels vertellen over de duistere kanten van de mens.

De schilderijen van Tala Madani gaan over het gefrustreerde gedrag van mannen uit haar geboorteland Iran. Op provocatieve en humoristische wijze stelt ze vragen aan de orde over de culturele en seksuele identiteit van de hoofdpersonen.

Met haar installaties zoekt Aukje Koks naar de essentie van de schilderkunst. Het vermogen op het platte vlak een driedimensionale wereld te creëren, fascineert Koks en is tevens de aanleiding voor haar schilderijen.