Vrije Universiteit Amsterdam

Sport en mededingingsrecht


* Startdatum: 29-01-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Sport en mededingingsrecht


* Plaats: Aula


* Spreker: M. Olfers


* Promotor: prof.mr. H.T. van Staveren


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

In het onderzoek van Marjan Olfers staat de spanning tussen de sportregel en het Europese mededingingsrecht centraal. Het proefschrift behandelt de vraag of een eigen ruimte voor de sportregel bestaat en zo ja, hoe deze eigen ruimte wordt afgebakend ten opzichte van het Europese mededingingsrecht.

De sportorganisatie vertoont kenmerken van een monopolie. De internationale federatie en de nationale bond hebben namelijk geen concurrentie te duchten en bezitten respectievelijk een monopolie op wereldniveau en op nationaal niveau. Als een sporter of een club bezwaar heeft tegen bepaalde regels van de bond dan kan de sporter of club niet uitwijken naar een andere federatie of bond in dezelfde tak van sport. Was voormalig voetbalspeler Bosman, die het niet eens was met de transferregels en de nationaliteitsclausules van de bond, ooit naar de Europese rechter gestapt als hij bij een club binnen een andere voetbalbond had kunnen spelen?

Olfers benadert de hoofdvraag vanuit twee belangrijke invalshoeken. De `eigenheid' van sport (de sporteigenkenmerken) en de positief maatschappelijke functies van sport. Zij zet uiteen waarom het opbreken van de monopolistische structuur in meerdere concurrerende bonden niet zal werken. Veel sportregels worden onderworpen aan een mededingingsrechtelijke toets, zoals selectiecriteria, transferregels, de collectieve verkoop van televisierechten, etc. Olfers maakt regelmatig een uitstapje naar de Verenigde Staten omdat de VS kan bogen op bijna honderd jaar ervaring met de toepassing van het mededingingsrecht op sportregels. Haar onderzoek maakt de complexiteit van het vakgebied sport en recht inzichtelijk en verduidelijkt de grenzen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam