Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ontmoeting Life Sciences en Space Sciences

'Life sciences meet space'. Onder deze noemer vindt op donderdag 29 januari om 16.00 uur een ontmoeting plaats tussen bedrijven en organisaties die actief zijn in life sciences, partijen op het gebied van space sciences en overheden. De bijeenkomst, die wordt georganiseerd door de gemeenten Leiden en Noordwijk en de Kamer van Koophandel Den Haag, vindt plaats in Grand Café De Stal op het Bio Science Park te Leiden, Darwinweg 1. De ontmoeting staat in het teken van bewustwording, kennisdeling en gezamenlijke acties. Door een brug te slaan tussen life sciences en space profiteren bedrijven en kennisinstellingen van elkaar. Gezamenlijk geven zij met deze samenwerking een innovatieve impuls van internationale betekenis aan de regionale economie.

Niet alleen de aarde, maar ook de ruimte is een goede omgeving om experimenten voor life sciences uit te voeren. Door het ontbreken van zwaartekracht biedt de ruimte uitgelezen mogelijkheden om onderzoek te doen naar thema's die te maken hebben met gezondheid. Een bekend voorbeeld hiervan is de International Space Station (ISS) waaraan het ruimtelaboratorium Columbus van de European Space Agency (ESA) is gekoppeld.

Vanuit de space-invalshoek presenteert ESTEC, de Nederlandse vestiging van ESA, een overzicht van de life sciences testfaciliteiten. Het life sciences bedrijf Percuros zal spreken over een aansprekend toepassingsgebied: osteoporose. Dutch Space behandelt vervolgens de spin-off die life sciences experimenten in de ruimte hebben voor toepassingen op aarde. Tijdens de afsluiting worden acties geformuleerd, onder andere om te komen tot een life sciences ­ space user group.

Het programma, dat in het Engels zal worden uitgevoerd, is als volgt:

16.00
Welcome (Leendert de Lange, alderman Economic Affairs city of Noordwijk) 16.05
Event introduction (Ron Overgoor)
16.10
Life Science ­ space R&D, costs, time to fly (Roger Binot & Oliver Angerer, ESTEC) 16.30
Bone Pathophysiology - Implications for space travel and current knowledge based on terrestrial research (Alan Chan, Percuros B.V.) 16.50
Novel technologies for life science experiments in space and 'spin-offs' for on-ground applications (Guus Borst, Dutch Space) 17.10
Plenary discussion & Proposal to establish a Life Sciences ­ Space user group (LSSug) 18.00
Drinks and networking opportunity
19.00
Closure