Staro brengt hedendaagse onderwijsarchitectuur in kaart

22/01/2009 11:42

STARO

Op 29 januari 2009 tijdens de NOT presenteert de Staro de publicatie 'Een traditie van verandering - de architectuur van het hedendaagse schoolgebouw' (redactie Ton Verstegen). In het boek wordt de wisselwerking van onderwijs en architectuur in de periode 1990 - 2008 in kaart gebracht. Het resultaat is een fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd boek, dat wordt gecompleteerd door een beeldessay van fotograaf Jannes Linders over het dagelijks leven in en om schoolgebouwen.

In vier essays, telkens gekoppeld aan tien schoolportretten worden verschillende thema's in de recente scholenbouw belicht. Leidraad was daarbij de vraag hoe het boek opdrachtgevers, ontwerpers en gebruikers kan inspireren bij toekomstige plannen.

Architectuurhistoricus Dolf Broekhuizen behandelt de periode 1950-1990 en legt daarmee het fundament voor de andere essays die zich expliciet op de periode 1990-2008 richten. De architecten/publicisten Like Bijlsma en Eireen Schreurs analyseren de traditie van verandering aan de hand van een typologie van de ruimtelijke opzet van scholen. Socioloog/publicist Ton Verstegen beschrijft hoe het functioneren van scholen wordt beïnvloed door het binnenklimaat waarbij de harde en gevoelsmatige kanten de revue passeren. Architect/publicist Paul Groenendijk vraagt aandacht voor het fenomeen van de brede school en de inbedding daarvan in wijk.

De publicatie wordt gepresenteerd op 29 januari tijdens de NOT in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht (13.30 tot 15.00 uur). Bij die gelegenheid lichten architecten aan de hand van concrete gebouwen in korte presentaties de meest actuele thema's in de hedendaagse onderwijsarchitectuur toe. Zie voor het programma www.staro-bna.nl. Aansluitend reikt staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma de Scholenbouwprijzen 2008 uit. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de Staro (cdierx@bna.nl). Tijdens de NOT is de Staro te vinden in hal 7, stand E024.

De publicatie werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het ministerie van OCW en van Proper Stok Ontwikkeling.





http://www.staro-bna.nl