Gemeente Coevorden

Wethouder Truus Pot reikt eerste geboortekoffer uit aan Richard en Gea Schonewille uit Geesbrug

Wethouder Truus Pot en de twee geboorteambassadrices van de gemeente Coevorden reiken op donderdag 29 januari de eerste geboortekoffer uit aan Richard en Gea Schonewille uit Geesbrug. Zij werden op 2 januari vader en moeder van Dani Egbert. Het doel van de koffer is om kersverse ouders te voorzien van de eerste bruikbare informatie om de ontwikkeling van kinderen zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. De geboortekoffer bevat het 0-magazine (opvoedtijdschrift), Icare folder, Icare knuffelmuis, slab met opdruk van de gemeente Coevorden, welkomstbrief van de gemeente Coevorden en informatie van andere ketenpartners zoals de GGD, Algemeen Maatschappelijk Werk en Bureau Jeugdzorg.

Voor het uitreiken van de geboortekoffers aan ouders zijn twee geboorteambassadrices aangesteld. Gemiddeld worden er 350 kinderen per jaar in de gemeente Coevorden geboren. De meeste kinderen worden in het ziekenhuis in Emmen of Hardenberg geboren. De kinderen worden bij de gemeente Emmen of Hardenberg aangegeven waarna ze direct worden overgeschreven naar de gemeente Coevorden. De meeste ouders bezoeken dus niet het gemeentehuis in Coevorden voor geboorteaangifte en aan hen kan bij de aangifte geen geboortekoffer worden overhandigd. De twee geboorteambassadrices bezoeken de ouders en bezorgen de geboortekoffer. Het bereik van de geboortekoffers is op die manier honderd procent en zo is een eerste stap op het gebied van preventief jeugdbeleid gezet.

Thuiszorg

De geboortekoffer is ontwikkeld door Thuiszorg in Noord-Brabant en in 2005 voor het eerst uitgereikt door de toenmalige staatssecretaris Ross. Inmiddels wordt de koffer in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten uitgereikt.