Universiteit Leiden

Workshop Bèta en Recht

Hoe kun je nieuwe ontwikkelingen in de natuurwetenschappen op waarde schatten en op eenduidige wijze meewegen in pleidooi en uitspraak? De faculteiten Rechtsgeleerdheid en Wiskunde & Natuurwetenschappen organiseren daarom op 29 januari 2009 een ééndaagse workshop bestemd voor (straf)rechters in Nederland.

Nieuwe ontwikkelingen in de natuurwetenschappen dringen door tot in de rechtszaal. Het is niet altijd eenvoudig om deze op waarde te schatten en op eenduidige wijze mee te wegen in pleidooi en uitspraak. In veel geruchtmakende zaken - maar daarin niet alleen - komen de 'bèta's' meer en meer aan bod. Op een onlangs door de Raad voor de Rechtspraak georganiseerd congres waren vrijwel alle aanwezigen het erover eens, dat de eigen deskundigheid op dit gebied soms te wensen overlaat en dat er een uitgesproken behoefte bestaat lacunes aan te pakken. Die handschoen hebben Tineke Cleiren (hoogleraar strafrecht) en Ad IJzerman (hoogleraar farmacochemie) opgepakt.

Sprekers


+ Tineke Cleiren en Raimond Giard (patholoog/klinisch epidemioloog in Rotterdam) leiden de dag in. Ze gaan in op de vermeende kloof tussen alfa en beta, waarbij Giard het principe van `evidence-based evidence' introduceert naar analogie van het huidige denken in de medische wetenschappen.
+ Ad IJzerman (LACDR) spreekt over de werking van geneesmiddelen en vergiften -het telen van `wiet', het rijden onder invloed, party-drugs.

+ Anne Marie de Koning, advocaat in Den Haag, gaat in op zijn verhaal.

+ Peter de Knijff (LUMC) spreekt over DNA en klinische genetica; wat zegt een DNA-spoor nu eigenlijk, hoe bepaal je vaderschap, en nog veel meer. Diederik Aben van het gerechtshof in Amsterdam houdt dit verhaal tegen het licht van de gewenste deskundigheid in de rechtszaal.

Inlichtingen
Prof Ad IJzerman, 071-5274651, ijzerman@lacdr.leidenuniv.nl Prof. Tineke Cleiren, 071-5277530,
c.p.m.cleiren@law.leidenuniv.nl

23/1/2009