Opening Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Arnhem

26/01/2009 17:59

2weg

Na Drenthe en Zuid-Holland heeft vanaf 29 januari de Stichting 'Instituut voor Hyperbare Geneeskunde' officieel ook in Gelderland een vestiging.

De medische toepassing van zuurstof in een omgeving met verhoogde druk werd in Nederland geïntroduceerd door prof. dr. I. Boerema. Hij toonde eind jaren '50 aan dat onder hyperbare omstandigheden de bloedcirculatie langer kon worden stilgezet, zodat hart- en halsslagaderoperaties beter konden worden uitgevoerd. In 1959 liet hij in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam een operatiekamer plaatsen waarin de omgevingsdruk kon worden verhoogd. Jarenlang werden hierin succesvol operaties uitgevoerd, tot de komst van de hart-longmachine. Hierna is de hyperbare geneeskunde op andere gebieden binnen de gezondheidszorg succesvol gebleken. Inmiddels is er dan ook een uitgebreide lijst met door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde indicaties waarbij de hyperbare zuurstoftherapie onmisbaar blijkt in de reguliere geneeskunde.

Naast decompressie- of duikerziekte wordt deze therapie bijvoorbeeld ook gebruikt bij bestralingsschade ontstaan na oncologische behandelingen en bij niet-genezende wonden door een doorbloedingsstoornis. Patiënten ademen hiertoe, in een cabine waarin de druk is verhoogd met minimaal tweemaal de omgevingsdruk, via een masker pure zuurstof in. Hierdoor neemt de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het bloedplasma toe en dringt het beter in de weefsels door. Cellen die verantwoordelijk zijn voor het genezingsproces worden zo gestimuleerd en wonden kunnen daardoor beter genezen.

In 2006 zijn de door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde indicaties door het College voor Zorgverzekeringen onder de basisverzekering gebracht. Die behandelingen worden dus volledig door de zorgverzekeraars vergoed. Toch is de toepassing van hyperbare zuurstof met name onder huisartsen veelal onbekend, terwijl deze beroepsgroep nu juist direct mag doorverwijzen naar centra zoals het IvHG. Met de opening van de derde vestiging in het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is deze vorm van geneeskunde weer voor een grotere groep patiënten bereikbaar geworden.





http://www.ivhg.nl