ROC Friese Poort De bibliotheek en de Gedichtendag 2009
Op 29 januari 2009, de 10e Landelijke Gedichtendag, staat de bibliotheek in Emmeloord in het teken van het Gedicht. In de bibliotheek is de Zwolse denker, dichter, docent en fotograaf Ruud Knier te gast op de Dichtersavond. Kaarten à EUR 2.50 pp zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek en bij boekhandel Marsman. De avond begint om 20.00 uur en dan worden ook de prijswinnaars van de Gedichtenwedstrijd bekend gemaakt. De bibliotheek organiseert deze avond in samenwerking met Boekhandel Marsman en ROC Friese Poort.

Poëzie onder lunchtijd
Ter gelegenheid van de Gedichtendag wordt op donderdag 29 januari tussen 12.30 en 13.30 uur `Poëzie onder lunchtijd' georganiseerd. In de bibliotheek is een gedichtenpodium. Tijdens de poëzielunch zal onze eigen Polderdichter de heer Joop Masseüs, een gedicht voordragen. De bibliotheek doet een oproep aan alle poëzieliefhebbers in de Noordoostpolder de meegebrachte lunch voor één keer in de bibliotheek te gebruiken. Er is gratis koffie en thee. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld zijn favoriete gedicht over welk thema dan ook in de bibliotheek voor te dragen, maar er kan ook naar gedichten geluisterd worden. Iedereen is van harte welkom!

Ruud Knier
De woord- en beeldkunstenaar Ruud Knier (Nunspeet, 1948) combineert zijn passies poëzie, proza en fotografie tot één geheel. Het leven, de mens en zijn natuur, de zee, de kust en in het bijzonder de Waddeneilanden vormen hierbij een bron van inspiratie. In gewone taal geeft hij op verrassende wijze uiting aan zijn gevoelens. Reeds in zijn kweekschooltijd is Knier geïnteresseerd in literatuur en het schrijven van verhalen en gedichten. Daarnaast is cabaret een andere passie van hem. Hij maakte jarenlang deel uit van Cabaretgroep Diagonaal en schreef meerdere song- en cabaretteksten. Sinds 1995 organiseert hij het Deltion Cabaretfestival. Knier heeft inmiddels verschillende publicaties op zijn naam. Hij trad in 2008 op tijdens Oerol en exposeert en verkoopt zijn producten op verschillende plaatsen. Meer informatie www.ruudknier.nl

Gedichtenwedstrijd
De Gedichtenwedstrijd met als thema `Water', is in de Noordoostpolder al weer voor de 6e keer georganiseerd. Op de dichtersavond worden de prijswinnaars bekend gemaakt. De prijzen die bestaan uit gedichtenbundels worden uitgereikt door Ruud Knier, nadat de jury de winnaars heeft bekend gemaakt. In de jury hadden dit jaar zitting: Job Degenaar, Trees Sturkenboom en Simone Bosman. De beste dichters uit de categorieën 12-18 jaar en 18 jaar en ouder krijgen de wisselbeker mee naar huis. De gedichten worden opgenomen in een in eigen beheer gemaakt boekje waarvoor een geringe bijdrage gevraagd wordt.

Openingstijden van de bibliotheek maandag, woensdag en vrijdag van 13.30-20.30 uur, dinsdag van 13.30-17.30 uur, donderdag van 11.00-17.30 uur en zaterdag van 11.00-15.00 uur. Kijk ook op www.flevomeerbibliotheek.nl/noordoostpolder.php