Gemeente Den Helder

Extra aandacht voor zebrapad Torplaan op: 2009-01-27

Knipperende waarschuwingsborden laten het zebrapad op de Torplaan voortaan beter opvallen. Voetgangers, en vooral de schooljeugd uit De Schooten, moeten hierdoor veiliger kunnen oversteken. Wethouder Boskeljon zet de borden op donderdag 29 januari om 8.15 uur in werking. Hij doet dat onder meer in aanwezigheid van kinderen van de basisscholen in de Schooten.

De lampen op de twee extra attentieborden gaan knipperen door op een knop te drukken. Aankomend verkeer wordt hierdoor nog duidelijker gewaarschuwd dat het een zebrapad nadert en dat voetgangers willen oversteken.

Verplicht stoppen
Het verkeer is bij zebrapaden altijd verplicht te stoppen voor overstekende voetgangers. Niet alleen wanneer de borden knipperen. Doorrijden is een overtreding. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor automobilisten, maar ook voor fietsers, bromfietsers en scooters. Ondanks de knipperende lichten moeten de overstekende voetgangers wel goed op blijven letten. De attentieborden laten de zebra wel beter opvallen, maar zijn geen stoplichten.

Handtekeningenactie
In 2007 organiseerden verschillende organisaties binnen de Schooten een handtekeningenactie om de zebra bij snackbar de Gastronoom op de Torplaan veiliger te maken. Aanleiding was de verkeersonveilige situatie die ontstond toen de Torplaan een omleidingroute werd bij de aanleg van de rotonde op de N250. Onder aanvoering van onder andere de heer Verberne werd een oversteekbrigade opgericht. Nadat de omleidingroute niet meer nodig was, bleef het oversteken van de Torplaan de aandacht houden. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad door de handtekeningenactie ingestemd met de plaatsing van de extra attentieborden.

Houd dus het zebrapad en de knipperende borden op de Torplaan scherp in de gaten. Net als natuurlijk alle andere oversteekplaatsen in Den Helder. Het gaat om de veiligheid van overstekende mensen en in dit geval vooral van kinderen.

Verkeersveiligheid maak je namelijk samen!

Schoolkinderen en actievoerders bij officiële ingebruikname Aanstaande donderdag 29 januari om 08.15 uur stelt wethouder Boskeljon de attentieborden aan de Torplaan in werking. Hij doet dit in aanwezigheid van kinderen van de basisscholen uit De Schooten: Schoter Duijn, De Dijk en De Vlieberg. Ook zijn de heren Verberne, de Nijs en het echtpaar Jacobs uitgenodigd. Zij zijn actief geweest als actievoerders en oversteekbrigadiers. De buurtvereniging Samen Sterker en de wijkcommissies 5 en 6 zijn ook geïnformeerd.