Congres: Aandacht voor waarde van vrijwilligers voor mantelzorgers

28/01/2009 09:26

MOVISIE

Persbericht 28 januari 2009

Congres mantelzorg:

Aandacht voor eigenheid en unieke waarde van vrijwilligers voor mantelzorgers

MOVISIE, Mezzo en het Expertisecentrum Mantelzorg organiseren op 29 januari aanstaande het congres mantelzorg 'Het mes snijdt aan drie kanten. Meer waarde voor mantelzorger, vrijwilliger en cliënt'. Met het volledig volgeboekte congres willen deze organisaties een impuls geven aan de vrijwillige zorg voor mantelzorg(ers). Tijdens het congres wordt ook 'De mantel verlicht' gepresenteerd; een unieke set handreikingen voor wie vrijwilligers wil koppelen aan mantelzorgers.

Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen en de verwachte toenemende belasting van mantelzorgers, wordt de vrijwillige zorg in de toekomst van nog grotere betekenis voor deze onmisbare en breekbare schakel in de zorg. Er is dan ook veel animo voor het landelijk congres dat is toegespitst op het onderwerp vrijwillige ondersteuning van mantelzorg. Vrijwilligersorganisaties, steunpunten mantelzorg en gemeenten hebben zich massaal ingeschreven. Het maximum aantal deelnemers van 250 werd ruim overgeschreven.

Het congres mantelzorg biedt een ruim aanbod aan workshops over ontwikkelingen, beleid, kennis, projecten en methodieken op het gebied van vrijwillige mantelzorg- en mantelzorgersondersteuning. Hoogtepunten van het congres zijn onder meer optredens van Prof. Dr. Evelien Tonkens en Prof. Dr. Lucas Meijs. Tonkens spreekt over haar onderzoek 'Op zoek naar weerkaatst plezier, samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers, professionals en cliënten in de multiculturele stad'. Meijs gaat in op praktische overeenkomsten en principiële verschillen tussen vrijwilligers en mantelzorgers en de relatie tussen beiden en andere betrokkenen.

Gedurende de dag staat de vraag 'wat is de meerwaarde van vrijwillige ondersteuning voor mantelzorg?' centraal. De eigenheid en unieke waarde van vrijwillige zorg is van grote waarde voor mantelzorgers en is een aanvulling op professionele mantelzorgondersteuning. Ook voor vrijwilligers zelf biedt het vrijwilligerswerk een meerwaarde. Aandacht voor zowel de belangen van de mantelzorger, de vrijwilliger en de cliënt én de wederkerigheid binnen deze zorgrelaties, zorgt ervoor dat het mes aan drie kanten snijdt.





http://www.movisie.nl