Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Boekenpret! Kees van Pelt leest voor

Tijdens de Nationale Voorleesdagen leest Kees van Pelt, voorzitter van de deelgemeente Hoogvliet, voor aan de kinderen van O.B.S. (Openbare Basis School) de Boomgaard.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen leest Kees van Pelt, voorzitter van de deelgemeente Hoogvliet, voor aan de kinderen van O.B.S. (Openbare Basis School) de Boomgaard. Donderdag 29 januari leest hij de kleuters voor uit Anton kan toveren van Ole Könnecke. De oudere leerlingen mogen zich verheugen op een spannend fragment uit Het geheim van de afgebeten vingers van Rindert Kromhout.

De ochtend begint met een ontbijt in het klaslokaal. Met gevulde buikjes komen de groepen één tot en met vier samen. Ze worden om 9.30 uur enthousiast onthaald worden door Kees. Na een kwartier boekenpret gaan ze met hoofdjes vol vragen terug naar hun klas om daar met de juf of meester verder te praten over het boek. Om 9.45 uur leest Kees de groepen vijf tot en met zeven voor.

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die nog niet kunnen lezen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk, vinden de organisator Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en initiatiefnemer Stichting Lezen. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en, niet onbelangrijk, het bezorgt kinderen en volwassenen veel plezier.

O.B.S. de Boomgaard vindt dat dit ook geldt voor de kinderen die al kunnen lezen. Ook zij genieten als er wordt voorgelezen. De kinderen worden enthousiast over het verhaal en krijgen zin om verder te lezen. Zelfs als ze dat niet doen, is voorlezen belangrijk. De leerlingen worden taalvaardiger, krijgen kennis van de wereld en ze leren zich inleven in anderen. Bovendien is een verhaal altijd een goede manier om een onderwerp bespreekbaar te maken in de klas.

De Nationale Voorleesdagen startten op woensdag 21 januari 2009 met het voorleesontbijt op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen.