Pensioenfondsen in 2008 hard geraakt door crisis

29/01/2009 10:00

Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen

Veel pensioenuitkeringen in 2009 niet omhoog, maatwerk nodig bij herstelplannen

Den Haag, 29 januari 2009 - Bij veel Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen is per 31 december 2008 de dekkingsgraad onder de wettelijke grens van 105 procent gezakt. Bij de grotere fondsen varieert de dekkingsgraad, die de verhouding tussen vermogen en verplichtingen weergeeft, veelal tussen de 85 en de 100 procent. Incidenteel komen ook duidelijk hogere percentages voor, zelfs tot boven 120 procent. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen van de voorlopige jaarcijfers van een zestigtal aangesloten fondsen. In het laatste kwartaal van 2008 is de situatie over vrijwel de hele linie sterk verslechterd. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. De rente waartegen de pensioenfondsen hun verplichtingen moeten berekenen is in de laatste maanden van 2008 fors gedaald, waardoor hun verplichtingen toenamen. De andere oorzaak is de snelle waardedaling van de vermogens van de fondsen door de malaise op de internationale financiële markten. Deze combinatie van factoren heeft ertoe geleid dat de stevige buffers die de pensioenfondsen in de voorbije jaren hadden aangelegd om economisch zware tijden door te komen, bij de meeste fondsen zijn verdwenen.

Geen indexering, hogere premies

Om niet verder in te teren op de vermogens, zien verreweg de meeste pensioenfondsen in 2009 af van indexering. Dit betekent dat de pensioenen niet meegroeien met de inflatie. Voor gepensioneerden betekent dit een pas op de plaats: hun bruto pensioenuitkering zal in 2009 even hoog zijn als in 2008. Ook werknemers worden geraakt door het niet verhogen van de pensioenen: hun opgebouwde pensioenen groeien dit jaar niet mee met de loonontwikkeling. Als extra maatregel heeft een aantal fondsen voor 2009 premieverhogingen doorgevoerd.

Maatwerk bij herstelplannen

Bij alle fondsen is nog steeds voldoende vermogen aanwezig om de komende jaren de pensioenuitkeringen te kunnen betalen. Wel is het nodig om op verantwoorde en evenwichtige wijze de reserves weer op peil te brengen. De betrokken fondsen moeten uiterlijk 1 april a.s. een herstelplan indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), waarin zij moeten aangeven hoe zij willen komen tot herstel van de dekkingsgraad. De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen pleit voor maatwerk bij het maken van afspraken tussen individuele fondsen en DNB, binnen de wettelijke mogelijkheden die daarvoor bestaan. Het belang van alle betrokkenen in het pensioenfonds staat daarbij voorop. Zolang een pensioenfonds kan aantonen dat het voldoende herstellend vermogen heeft, zal dat fonds de ruimte moeten krijgen om dat herstel ook waar te maken.

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens 80 bedrijfstakpensioenfondsen behartigt VB de pensioenbelangen van 4,7 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1,2 miljoen gepensioneerden en 6,8 miljoen gewezen deelnemers. De bedrijfstakpensioenfondsen die bij de VB zijn aangesloten vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen.





http://www.vb.nl