Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Michel de Visser geeft start project voor samenwerking in zorg voor ernstig zieke patiënten

Michel De Visser, portefeuillehouder Welzijn, heeft donderdag 22 januari in Verpleeghuis Pniël het startschot gegeven voor het project Samenwerken in palliatieve zorg in de eerste lijn. Doel van dit project is patiënten met een levensbedreigende ziekte continuïteit bieden in de zorg, ongeacht de plaats waar zij verblijven.

Mensen met een levensbedreigende ziekte hebben vaak te maken met gaten in de hulpverlening. Tussen het moment dat iemand te horen heeft gekregen dat hij niet meer beter kan worden en het moment van sterven, ligt vaak nog een hele weg te gaan. Daarbij is belangrijk dat deze mensen in een vroeg stadium van de ziekte contact hebben met een zorgverlener, zodat zij hun vragen, zorgen en angsten kunnen bespreken. Denk daarbij aan vragen als Hoe nu verder?, Hoe vertel ik het mijn omgeving? en Hoe kan ik mij zo goed mogelijk voorbereiden op wat komen gaat? De huisarts is hierbij van groot belang.

Onderdeel van het project zijn de huisbezoeken die door de wijkverpleegkundigen worden gedaan, zodat er continue begeleiding is. De zorgverlener zoekt de patiënt dus thuis op. Verder zijn er onder meer samenwerkingsafspraken gemaakt en ontvangen alle betrokken deelnemers scholing.

Tijdens de implementatie van het project doen de Hogeschool Rotterdam Kenniskring Eerstelijnszorg en het Erasmus MC en Integraal Kankerinstituut Rotterdam onderzoek. Het project heeft een looptijd van drie jaar. Om de start van dit traject extra kracht bij te zetten, tekenden alle samenwerkende partijen donderdag 22 januari een verklaring.

Samenwerken in palliatieve zorg in de eerste lijn is opgezet door Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam en omstreken (NPZR&o), samen met de betrokken partners binnen de deelgemeente Kralingen-Crooswijk zoals huisartsen, Zorgimpuls, thuiszorgorganisaties en verzorgingshuizen. Het initiatief komt van Levinas, gezondheidscentrum in oprichting.

Kijk voor meer informatie op www.netwerkpalliatievezorg.nl/rotterdam bij Actueel.