FloraHolland


Bolbloemenbericht week 4

FLORAHOLLAND (29 januari 2009) - Januari is doorgaans een matige maand voor de bloemenprijzen. Na de feestmaand december zijn de centen van de consumenten op en is het wachten op de uitbetaling van de eerste loonstrook. De meeste retailketens starten in de grote aantallen doorgaans pas in of na de laatste week van deze maand. Om dan ook volledig los te gaan met in ieder geval de voorjaarsbloeiers. Deze ontwikkeling zien we ook dit jaar in januari tot nu toe. Waarbij een bijzondere gebeurtenis nog zeker vermeldenswaardig is: er bereiken ons berichten dat de extreem hoge prijzen in de eerste twee weken van januari mede veroorzaakt zijn door misverstanden bij de categoriemanagers van enkele retailers. Zij gingen ervan uit dat de verkoop in week 2 zou kunnen beginnen, niet alert op het feit dat week
1 dit jaar slechts bestond uit 1 veildag. Dus begon men een week eerder dan eigenlijk gewenst... Het kan - blijkbaar - verkeren. In de verslagweek werden 97 miljoen bolbloemen vermarkt en dat betekende een uitbreiding van een kleine 10 procent ten opzichte van vorige week. Op zich een gezonde ontwikkeling en de prijsvorming bleef vrijwel onveranderd op EUR 0,16 gemiddeld. Het is een cent beter dan vorig seizoen en het is opvallend dat er nu maar liefst 11 procent minder bolbloemen werden aangevoerd dan toen. Die krimp kwam wederom bijna volledig voor rekening van de tulpen.
Voor de komende week kan gesteld worden dat sprake is van de `week van de waarheid' voor een aantal voorjaarsbloeiende bolgewassen. Gaat de retail nu inderdaad volop tulpen draaien en pakt men ook de hyacinten en narcissen al mee? Of krijgen genoemde productgroepen toch ook een forse tik mee van de tanende vraag naar bloemen in het algemeen, als gevolg van de economische recessie waarin veel landen verkeren? Aan de weersomstandigheden zal het niet liggen. Die zijn perfect voor een beste bloemenverkoop in geheel Europa. De zware storm en sneeuwval van vorig jaar in deze weken blijven ons nu gelukkig bespaard. Voor de langer houdbare producten zoals lelies zal de koopkracht vanwege Valentijnsdag langzamerhand steeds meer merkbaar gaan worden en die extra koopkracht is zeer welkom. Het gaat namelijk nog steeds zeer matig voor deze productgroep, net zoals bij een aantal andere jaarrondteelten, zoals chrysanten en gerbera's.

Tulpen:
Concernbreed deden ruim 70 miljoen tulpen een gemiddelde prijs van EUR 0,127 en dat was bij 9 procent uitbreiding vrijwel dezelfde prijs als vorige week. Het is 0,3 centen beter dan vorig jaar bij ruim 10 procent minder aanbod en in dat licht bezien valt het dus fors tegen. Ook al omdat de kwaliteit van het gemiddelde aanbod gewoon echt veel beter is dan vorig seizoen. Wat dat aspect betreft wordt nu wel weer vertrouwen gekweekt voor de afzetorders van volgend seizoen. Bij FloraHolland Aalsmeer stonden de prijzen zwaar onder druk. De aantallen waren ook deze week weer lager dan vorig jaar voor de klok. Sommige exclusieve tulpen deden het nog redelijk en maakten tegen de EUR 0,50 zoals `Foxtrot' en parkieten in kleine aantallen. Zware partijen komen nog aan een redelijke prijs, maar de soorten die groot in aantal zijn komen al snel in de buurt van de EUR 0,12. Naar het einde van de week zagen we de rode tulpen iets beter in prijs en ook wit bleef het redelijk goed doen. Enkelbloemige streeptulpen in het lichte segment hebben het erg zwaar en deden prijzen rond de EUR 0,10.

Bij FloraHolland Rijnsburg nam het aantal tulpen in week 4 gestaag toe. Ruim 21 miljoen stelen werden verhandeld via de klok. In vergelijking met vorig jaar zijn dat nog altijd 4 miljoen stelen minder. De middenprijs lag slechts een fractie hoger ten opzichte van vorig jaar. Het zijn met name de tulpen tot en met 26 gram die minder voor de klok kwamen.

Een fantastisch resultaat werd deze week bekend uit een Bloemistenonderzoek welke het Productschap voor de Tuinbouw heeft uitgevoerd. De tulp scoorde daarbij met een 8,1 het hoogste oordeel welke ooit, sinds het PT begon met deze tevredenheidmetingen, is gerealiseerd. Daarmee verdringt de tulp de lelie (7,9) van de eerste plaats, die dat product vorig jaar wist te behalen. Op de derde plaats staat nu de roos. Het onderzoek, welke dit keer werd gehouden onder de bloemisten in Zweden en Polen, geeft een aantal belangrijke aandachts- c.q. verbeterpunten voor de tulpenmarkt. Zo is het nodig om vol in te zetten op het herkenbaar maken van de houdbaarheid en vaasleven, omdat die aspecten van de kwaliteit als essentieel worden aangegeven in beide landen. Daarnaast is het aangeven van de betere nieuwe cultivars (de mate van assortimentsvernieuwing en verbetering) een belangrijk punt van aandacht. Het nieuwe FleurPrimeurbeleid van FloraHolland sluit daar inmiddels steeds beter op aan. Het feit dat een groot aantal aanvoerders ook dit jaar deelneemt aan de Kwaliteitscompetitie en/of Houdbaarheid Getest maakt duidelijk dat steeds meer broeiers beseffen dat met een beter vaasleven meer koopkracht is te binden. Deelname betekent dat men zich durft te profileren met de betere productiewijzen en daarmee met een beter product.

Lelies:
De aanvoer van alle hoofdgroepen nam, na de forse afname van vorige week, nu aanzienlijk toe. De prijzen lieten daardoor een kleine veer. 500.000 Aziaten deden concernbreed EUR 0,39 en dat was fractioneel lager dan vorige week. 2,4 miljoen Oriëntals leverden een dikke stuiver in tot EUR 0,62 en de ruim één miljoen LA's maakten gemiddeld EUR 0,37. Dat was bijna 2 centen lager dan vorige week en dat gold ook voor de Longiflorums, die over alle vestigingen en FloraHolland Connect EUR 0,40 deden voor 960.000 stelen. FloraHolland Naaldwijk zag de aanvoer van Aziaten gelijk blijven en we behaalden een middenprijs van EUR 0,38. Dat was een cent minder dan vorige week. Vorig jaar waren er 130.000 stelen meer voor EUR 0,32 gemiddeld. De LA's zakten deze week naar 262.000 stuks totaal. De middenprijs zakte met 3 cent naar EUR 0,37. Longiflorum kende eveneens minder stuks deze week. Dit kwam voor de 207.000 stelen uit op gemiddeld EUR 0,424. Het was een cent beter dan vorige week. De Oriëntals groeiden naar 885.000 stelen deze week. Maandag scoorde ze een middenprijs van EUR 0,66, maar dit werd de rest van de week iets goedkoper. De week werd afgesloten met een gemiddelde van EUR 0,63.
FloraHolland Rijnsburg zag de aanvoer van lelie ruim 5 procent achterblijven ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Ook de gemiddelde prijs was met EUR 0,49 ongeveer EUR 0,04 lager dan 2008. Over het algemeen was het prijsbeeld vorige week stabiel. Opvallende uitschieters waren de Longiflorum één-pitters, die op dinsdag voor goede prijzen rap van de hand gingen. Woensdag, de zwakste dag, gaf met name bij de (duurdere) Oriëntal-hybriden nogal wat prijsval. Het 1-koops percentage lag gemiddeld genomen op ongeveer 25 procent.
Een toenemend aantal lelieaanvoerders doen mee aan de Kwaliteitscompetitie van lelies, waarbij ze op vrijwillige basis de aangevoerde partijen laten testen op de vaasleven prestatie. Een teken van lef om kopers te attenderen op de kwaliteit.

Amaryllissen:
De amaryllisaanvoer bleef stabiel op ruim 850.000 stuks en die deden gemiddeld EUR 0,75. Een forse aderlating ten opzichte van de voorgaande week toen we nog 13 centen meer beurden. De prijsvorming is ruim een kwartje beter dan vorig seizoen bij 25 procent minder aanvoer. Dat is dus gezonder dan toen. FloraHolland Naaldwijk wist nog van de slechte week van vorig jaar toen een droevige middenprijs van EUR 0,46 werd gerealiseerd. Dit jaar was het beeld veel gunstiger met een aanvoer van 341.000 stelen. De prijzen begonnen goed in het begin van de week en gingen voor bijna EUR 0,80 van de hand. Maar net als veel andere bloemen zag men de prijzen in de rest van de week toch wat onder druk komen te staan.

Irissen:
De irissen leverden veel in met een gemiddelde prijs welke nu voor 1,5 miljoen stelen uitkwam op EUR 0,13. Het is een stuiver beter dan vorig jaar bij 25 procent minder aanvoer. FloraHolland Aalsmeer zag de `Blue Magic' aan het einde van de week een stukje duurder worden tot gemiddeld EUR 0,13. Mooie partijen `Prof. Blaauw' met EUR 0,50 en `Apollo' zijn de best betaalde met kleine aantallen.

Narcissen:
De aanvoergroei steeg naar 3 miljoen stelen narcis met blad en de prijs werd fractioneel beter met EUR 0,11. 26 procent meer stuks dan vorig jaar en 2 centen beter dan toen. Het was namelijk wel zeer slecht een jaar geleden. FloraHolland Rijnsburg noteerde dat veel partijen in 1-koop weg gingen. In vergelijking met vorig jaar lag de aanvoer ongeveer 15 procent lager en de gemiddelde prijs lag nu EUR 0,03 hoger op EUR 0,11. Ook werden nu de eerste "plukkers" aangevoerd voor de klok waarbij het merendeel per bos werd aangevoerd. Terug gerekend naar een prijs per stuk kwamen deze uit op een gemiddelde prijs van EUR 0,05. De aanvoer ten opzichte van vorig jaar, omgerekend naar stelen, was echter een kleine 33 procent lager. Er is een verschuiving waarneembaar van narcis zonder blad per stuk naar verkoop per bos.

Hyacinten:
Een dikke cent meer en dat bij 8 procent groei tot 2,3 miljoen snijhyacinten. Het was het maximaal haalbare bij een dergelijke toename. De aanvoer is hetzelfde als vorig seizoen en de prijzen zijn gelukkig gemiddeld 2 centen minder slecht. FloraHolland Rijnsburg zag de aanvoer in week 4 ten opzichte van dezelfde week in 2008 ongeveer 100.000 stuks lager. Het positieve aan deze ontwikkeling is de middenprijs die EUR 0,03 hoger uitkwam. `Delft Blue' bracht gemiddeld genomen een kwartje op. Enkele witte cultivars en de exclusieve partijen zoals `Koh I Noor', `Woodstock' en `City of Bradford' werden een dubbeltje beter betaald. Een aantal aanvoerders doet mee aan het herkenbaar maken van hun vaasleven door middel van `Houdbaarheid Getest'. Op deze wijze maakt een aantal hyacintenaanvoerders van FloraHolland Aalsmeer duidelijk dat ze zich durven te profileren met de houdbaarheid en vaasleven van de aangeleverde producten.

Calla's:
En weer nam de aanvoer van de kleinbloemige cultivars met 8 procent af naar nu ruim 5500.000 stuks. Die maakten concernbreed EUR 0,47 en dat is drie stuivers magerder dan vorig jaar. Nu liggen er 15 procent meer dan toen op de markt. De aanvoer van de Aethiopica zat fors in de lift en de 100.000 stelen deden een kleine euro gemiddeld. Een dubbeltje minder dan vorig seizoen. FloraHolland Aalsmeer merkte dat de gele Calla's duur werden, evenals de donkere `Red Sox'. FloraHolland Naaldwijk liet een Aethiopica-aanvoer zien van 25.000 stelen. 8000 stelen minder dan vorig jaar. De prijs kwam toen uit op EUR 1,09. Dit jaar behaalden we een middenprijs van EUR 1,19 met een weekverloop van EUR 1,40 op maandag tot EUR 1,13 op vrijdag. De aanvoer van de overige kleuren was met 190.000 stelen gelijk aan vorig jaar. De middenprijs daarentegen was bijna 14 cent minder dan vorig jaar en kwam uit op EUR 0,46.

Overige bolbloemen:
De aanvoer van ranonkels steeg in zowel aanvoer als prijsvorming en dat zie je maar bij weinig productgroepen. Ruim 2,7 miljoen stelen maakten nu concernbreed EUR 0,16. De verschillen in prijs bij de ranonkels waren op Aalsmeer zeer groot, omdat de zwaarste partijen tegen EUR 0,40 opbrachten en de wat lichtere sorteringen heel hard naar EUR 0,10 zakten. Een middenweg was er eigenlijk niet. De aantallen bij de anemonen groeiden met 25 procent naar vrijwel precies 4 miljoen stuks en de gemiddelde prijs bleef stabiel op 9 centen. De anemonen zijn daarmee goedkoop te noemen en er zijn prachtige kwaliteiten te koop voor EUR 0,10. De witte nerine liep in FloraHolland Aalsmeer op tot EUR 1,40 waar de gemiddelde concernprijs uitkwam op een kleine 4 dubbeltjes. Het maakt duidelijk dat voor mooie exclusieve producten nog steeds veel geld wordt betaald.