Stadsdeel Amsterdam Centrum


Mustafa Stitou nieuwe stadsdichter 2009 Amsterdam!

28 januari 2009

Tijdens het Gedichtenbal in Paradiso op woensdag 28 januari is Mustafa Stitou door stadsdeelvoorzitter Els Iping bekend gemaakt als nieuwe stadsdichter van Amsterdam 2009! De nieuwe Stadsdichter zal één jaar lang dé stadsdichter zijn voor alle Amsterdammers.

Toen Mustafa Stitou in 1994 debuteerde riep Remco Campert: 'Eindelijk weer een dichter!' En zijn uitgever lanceerde hem als 'de eerste Nederlandse schrijver van Marokkaanse origine'. Stitou werd in 1974 in Tetouan, Marokko geboren maar verhuisde al snel naar Lelystad, waar hij tot zijn verhuizing naar Amsterdam in 1995 woonde.

Zijn Marokkaanse familie en oorsprong gebruikte Stitou voor zijn eerste bundels met graagte. Dirhams en zand, Noord-Afrikaanse coke en een gitzwarte krullebol, Berbers en bergbewoners kleuren zijn eerste gedichten, die hij kortweg 'Mijn vormen' of 'Mijn gedichten' noemde. Dat waren, zei hij spottend, zijn 'anderstalige gedachten'.

Tegelijkertijd beschrijft hij het grootstadse Amsterdamse leven met verleidingen, kip met patat, snelfiltermalingkoffie en vershoudfolie, in gedichten die steeds langer, associatiever en vrijer van vorm worden. In zijn bundel Varkensroze ansichten worden westerse en oosterse, noordelijke en zuidelijke opvattingen en gedachten tegenover elkaar gezet en door elkaar gemengd en noemt Stitou zich een 'conceptueel- 'anekdotische', op z'n minst anti-metafysische dichter'.

Geboren: 1974 in Marokko, maar groeit op in Lelystad Debuut: Mijn vormen (1994, poëzie)
Genre: Poëzie
Bijzonderheid: Volgens Remco Campert is de Nederlandse literatuur met Stitou eindelijk weer een dichter rijker (Crossing Border Festival magazine 1996)
Citaat: 'Ik hou wel rekening met diegenen die bidden door het geluid van de tv zachter of uit te zetten.' (Knack, 2-11-1994) Prijzen:

* 1992 - El Hizjra-Literatuurprijs voor Twee gedichten over bijna-doden

* 2004 - VSB Poëzieprijs voor Varkensroze ansichten
* 2004 - Jan Campert-prijs voor Varkensroze ansichten

Het Dichtersbal is onderdeel van het festival Weerwoord en vindt plaats tijdens 'Amsterdam Wereldboekenstad'. De Stadsdichter van Amsterdam is een initiatief van Stadsdeel Centrum, Het Parool en de Leidsepleintheaters.