Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

beleid huisartsen

Patiënten niet de dupe van beleid huisartsen

ZN - 29 januari 2009

Zorgverzekeraars Nederland en de KNMP hebben afgesproken dat patiënten cholesterolverlagers meekrijgen van de apotheek zonder contante betaling. Dit is ook het geval als er geen artsenverklaring afgegeven is door de arts.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft huisartsen opgeroepen om geen artsenverklaring voor cholesterolverlagers meer af te geven. Door het ontbreken van de artsenverklaring mogen apothekers bepaalde cholesterolverlagers alleen afleveren tegen contante betaling door de patiënt. Zorgverzekeraars en apothekers vinden het onwenselijk als patiënten afzien van behandeling omdat ze deze niet kunnen betalen. Daarom hebben zij hierover de volgende afspraken gemaakt:

als er een artsenverklaring aanwezig is, leveren apothekers ten laste van de zorgverzekering af;
als de arts weigert een artsenverklaring af te geven, kunnen apothekers voorlopig het geneesmiddel ook ten laste van de zorgverzekering meegeven zonder contante betaling door de patiënt.

Het is mogelijk dat bij het eerstvolgende recept wel een artsenverklaring dient te worden overlegd. Dit is afhankelijk van de wijze waarop het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de LHV dit probleem oplossen.

---

© 2009 KNMP
KNMP Vandaag Vakinhoud Bedrijfsvoering Producten Over de KNMP Dossiers Contact Help