Gemeente Lopik

Vrijwillige inzet in de gemeente Lopik

Met de nota `Vrijwillige inzet in Lopik' stelt het college de raad voor specifiek beleid vast te leggen voor vrijwilligers. De term vrijwillige inzet is uitgebreider dan vrijwilligerswerk. Hiermee worden alle inwoners bedoeld die onbetaald activiteiten verrichten voor anderen. Doelen van de nota zijn onder andere het openlijk waarderen van de vrijwillige inzet van inwoners, hen gericht te ondersteunen en het onderlinge contact te versterken.

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die in 2006 is ingevoerd, is de gemeente ook uitdrukkelijk verantwoordelijk gemaakt voor het ondersteunen van vrijwilligers. Momenteel kent de gemeente Lopik geen vrijwilligerswerkbeleid, maar wil voor vrijwilligers wel specifiek beleid maken. Daarom heeft het college de nota `Vrijwillige inzet in Lopik' opgesteld.

In deze nota wordt gewerkt met de brede definitie van `vrijwillige inzet' in plaats van vrijwilligerswerk. De definitie is "Alle burgers die onbetaald activiteiten verrichten voor anderen". Met de nota wil het college de volgende doelen verwezenlijken:


· De afstand tussen de gemeente en de vrijwilligersorganisaties verkleinen;


· De vrijwillige inzet van inwoners openlijk waarderen;


· De vrijwilligers gericht ondersteunen;


· Het onderlinge contact versterken;


· De informatievoorziening van gemeente en vrijwilligersorganisaties verbeteren.

De gemeente Lopik zal zich samen met een op te richten steunpunt en een op te richten platform bezig gaan houden met vrijwillige inzet.

Het college stelt de raad voor de nota vast te stellen, in te stemmen met de voorgestelde activiteiten en het benodigde bedrag structureel in de gemeentebegroting op te nemen. Dit onderwerp wordt behandeld tijdens de commissievergadering van 10 februari en de raadsvergadering van 24 februari 2009.