Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen Universiteit, 004wu, 29 januari 2009

Wageningen Universiteit benoemt hoogleraar Sensoriek en eetgedrag

Wageningen Universiteit heeft prof.dr.ir. Kees de Graaf benoemd tot gewoon hoogleraar Sensoriek en eetgedrag. Hij was al buitengewoon hoogleraar Eetgedrag. De sensorische wetenschap richt zich op de zintuiglijke waarneming en waardering van voedsel en daarmee op de voedselkeuze. De leerstoel van prof. De Graaf wordt voor de helft gefinancierd door een samenwerkingsverband van bedrijven in de food sector.

Voedselvoorkeur en voedselkeuze hangen sterk samen met hoe de mens voedsel met zijn zintuigen waarneemt en deze waardeert. Bij de sensorische waarneming gaat het om de visuele waarneming, tast, smaak, geur, textuur, maar ook de waarneming van pijn en van geluid. Binnen zijn leeropdracht zal prof. De Graaf zich allereerst richten op de betekenis van sensorische signalen voor de voedselkeuze en de regulatie van voedselinneming. Daarnaast gaat zijn onderwijs en onderzoek over de samenhang tussen de eigenschappen van levensmiddelen en de sensorische perceptie.

De leeropdracht van prof. De Graaf en de leerstoelgroep die hij gaat vormen is sterk interdisciplinair. Vanuit de afdeling Humane voeding binnen Wageningen Universiteit werkt hij nauw samen met collega's op het gebied van levensmiddelentechnologie, met name Productontwerpen en kwaliteitskunde). In breder verband is hij als senior scientist verbonden met het Topinstituut Food & Nutrition. Een deel van zijn onderzoek zal Kees de Graaf verrichten in het Restaurant van de Toekomst van Wageningen UR.

Kees de Graaf studeerde Voeding in Wageningen en promoveerde in 1988 op de vakgebieden Humane voeding en Sensoriek. Hij is sinds 2005 buitengewoon hoogleraar Eetgedrag aan Wageningen Universiteit vanwege het Voedingscentrum. Zijn leerstoel wordt voor de helft gefinancierd door een samenwerkingsverband van bedrijven in de levensmiddelensector; daarin zijn Heineken, Unilever, IFF Nederland, Friesland Foods en de Suikerstichting Nederland vertegenwoordigd.