Gemeente Breda

Breda pakt problematiek veiligheid en verminderde zelfredzaamheid aan

Klik hier voor vergroting.

De methode van cliëntparticipatie zoals Breda die toepast bij de Wet maatschappelijke ondersteuning levert goede resultaten op voor alle partijen en verdient daarom navolging

Vooral op het gebied van veiligheid bij mensen die minder zelfredzaam zijn. Dit is de belangrijkste conclusie van het symposium `Cliëntparticipatie als instrument voor inclusief denken en doen' dat in Breda in aanwezigheid van staatsecretaris Jet Bussemaker is gehouden.

Afgesproken is dat de gemeenten in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vóór medio 2009 concreet de problematiek van veiligheid en verminderde zelfredzaamheid gaan invullen.

Verschil tussen `zorgen voor' en `zorgen dat'

De ervaring van mensen met een beperking is een essentiële informatiebron voor het vinden van oplossingen. Daarbij is ook het bewustzijn van beleidsmakers van belang, maar ook de eigen verantwoordelijkheid van cliënten en hun bereidheid om privé informatie aan de overheid te geven.

Diverse sprekers gaven op het symposium hier hun visie over.

Marja Heerkens, wethouder Sociale Zaken, Wmo en grondbeleid van Breda: "je kunt geen goed beleid maken als je niet weet wat de burgers beweegt. We voeren daarom gesprekken op een waarderende manier, waarbij we de positieve dingen benadrukken. Die gesprekken leiden tot acties van beide kanten. Een gedeelde verantwoordelijkheid dus. We gaan nu vaart maken met cliëntparticipatie op het gebied van veiligheid en rampenbestrijding."

Mevr. H. van Leeuwen, voorzitter van de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving/Rvarium® hamerde op het belang van een goede ondersteuningsstructuur voor cliëntparticipatie. Gemeenten moeten actiever het voortouw nemen en zorgen voor een brede vertegenwoordiging in de Wmo-adviesraden.

Mevr. Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benadrukte het verschil tussen `zorgen voor' en `zorgen dat'. Zij vindt dat gemeenten moeten stimuleren dat iedereen mee kan doen in de samenleving: "Ik wil u aanmoedigen om mensen aan te spreken op wat ze wél kunnen in plaats van te benadrukken wat zij níet kunnen."

Brede deelname symposium

Ca. 150 deelnemers van overheid, hulpdiensten en gehandicaptenorganisaties wisselden hier kennis en ervaring uit.

In een soort 5-kamp konden deelnemers zelf ervaren hoe het is om verminderd zelfredzaam te zijn, mede in relatie tot veiligheid. De deelnemers vonden het zeer confronterend om te ervaren hoe het is om te leven met een beperking. Blind of met krukken een parcours afleggen viel voor velen niet mee. Daarnaast werden er twee bestuurlijke oefeningen gehouden in een wat ongebruikelijke omgeving: een reddingsvlot. Hier werd duidelijk wat het betekent om verminderd zelfredzame mensen mee te nemen in besluitvorming.

Breda op weg naar inclusief beleid op alle terreinen

De Gemeente Breda heeft een lange traditie van samenwerking met diverse belangenorganisaties, waaronder het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG). De resultaten van cliëntparticipatie en inclusief beleid zijn terug te zien binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning, het beleidsplan Mantelzorgers, Geschikt Wonen voor Iedereen en het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling.

Inclusief beleid is beleid dat rekening houdt met de verschillende mogelijkheden en beperkingen van mensen. Het doel van inclusief beleid is dat mensen met een beperking vanzelfsprekend op een gelijkwaardige manier kunnen deelnemen aan alle aspecten van het maatschappelijke leven. Dit bereik je door in alle fasen van beleid - van voorbereiding tot en met evaluatie - met betrokkenen in gesprek te zijn.

Breda, 29 januari 2009