Gemeente Breda

Breda maakt vaart met de herstructurering van oude bedrijfsterreinen

Klik hier voor vergroting.

De gemeente Breda maakt vaart met de herstructurering van oude bedrijfsterreinen.

Deze week heeft het college een subsidieaanvraag van EUR 1.272.641,- voor de revitalisering van Emer Noord/Hintelaken ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook is bij de provincie een subsidie van EUR 545.418,- gevraagd en heeft de gemeente zelf bij de Kadernota 2009 een bedrag van EUR 1.818.059 hiervoor uitgetrokken.

Wethouder Els Aarts: "Het opknappen van bestaande terreinen is, naast het ontwikkelen van nieuwe terreinen, absoluut noodzakelijk voor de economische vitaliteit van de stad. Met cofinanciering van Europa en de provincie kunnen we ook versneld verouderde bedrijventerreinen aantrekkelijk maken voor nieuwe vestigers".

Voor de zomer stelt de gemeente een voorontwerp op en bespreekt dat met de ondernemers en andere belanghebbenden. De gemeenteraad heeft op 6 januari 2009 de structuurvisie Bedrijventerreinen vastgesteld. Binnen 6 jaar moet de herstructurering van Emer Hintelaken, de Krogten, de Greenery en Hazeldonk gereed zijn.

De subsidieaanvraag is onderdeel van de uitvoeringsagenda van de Ontwikkelingsvisie Emer Hintelaken-De Krogten die vorig jaar is opgesteld. Het college wil op dit bedrijfsterrein meer variatie in bedrijven, een multifunctioneel aanbod met ruimte voor minder milieubelastende industriële bedrijven, maar ook voor leisure en diensten. Sterk punt van dit gebied is de aanwezigheid van het water. Door de Markoevers te verbreden, bedrijven naar het water te keren en door het aanleggen van een nieuwe wegenstructuur, kan dat sterke punt benut worden. De start voor het hele revitaliseringsplan is de aanleg van een nieuwe, aantrekkelijke hoofdontsluitingsweg door Emer-Noord en Hintelaken. Ook de aanleg van een ecologische zone langs de Mark en de versterking van de Bethlehemloop zijn onderdeel van de aanpak. Voor het project zijn al voorbereidende werkzaamheden verricht en als alles volgens planning verloopt, is het project medio 2011 afgerond.

Samenwerking

Bij het realiseren van deze ambities is draagvlak bij de ondernemers en grondeigenaren essentieel. De gemeente Breda zet dan ook zwaar in op de samenwerking met het bedrijfsleven. Zo worden er in samenwerking met Rasenberg plannen ontwikkeld voor het gebied rondom de Krouwelaarhaven. Deze maken eveneens deel uit van de eerder genoemde visie. Rasenberg is eigenaar van dit gebied en trekker van deze ontwikkeling. Het bedrijf houdt op dit moment individuele gesprekken met de bedrijven in de omgeving van Krouwelaarhaven. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) doet de procesbegeleiding en de gemeente Breda zet in op het bewaken van de kwaliteit van het gehele gebied en het faciliteren van het proces. Daarnaast is de BOM bereid mede risicodragend te investeren in de revitalisering van dit gebied. Op deze manier wordt een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld, dat zowel voldoet aan eigentijdse ondernemerseisen als aan uitgangspunten van duurzaamheid.

De subsidieaanvragen aan Europa (Operationeel Programma Zuid-Nederland) en de provincie (Stimulering Europese programma's) worden ingediend bij Stimulus Programmamanagement te Eindhoven. Die legt de aanvragen eind feburari 2009 ter besluitvorming voor aan de Stuurgroep Zuid-West.

Breda, 29 januari 2009