Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Januari

Verlichting: even dimmen

28-01-2009

Minister Cramer roept gemeenten en provincies op de ambities voor een energiezuinige verlichting snel waar te maken. Dit heeft zij 29 januari laten weten via een videoboodschap voor start van de koplopersbijeenkomst Groen licht voor energiebesparing.

"Oude lantaarns vreten energie", zo sprak de minister. "Nieuwe technieken, zoals dimbare straat- en LED-verlichting, zijn al beschikbaar. Het uitgangspunt bij openbare verlichting moet zijn: nee, tenzij. Kortom, alleen verlichten daar waar het nodig is."

Snelle energiewinst
Er is veel winst te halen bij de vele lichtpunten in onze openbare ruimte. In Nederland zijn er binnen gemeenten ruim 3 miljoen lichtpunten. "Snelle energiewinst is bijvoorbeeld te boeken door de vele kwikdamplampen uit te draaien", zei minister Cramer. "Dat zijn er alleen al 35.000." Verder zijn nieuwe technieken vaak al voorhanden, zoals dynamisch dimmen en LED-toepassingen. De deelnemers van de koplopersbijeenkomst bezochten een LED-proeftuin van de gemeente Apeldoorn.

Start koplopersaanpak
De bijeenkomst markeerde de start van de koplopersaanpak. Deze aanpak is een van de aanbevelingen uit het rapport 'Groen licht voor energiebesparing' van de Taskforce Verlichting die minister Cramer vorig jaar heeft ingesteld. Het biedt provincies, gemeenten en private partijen een platform om hun ervaringen te delen en uit te dragen. Ze kunnen zich samen inzetten tegen lichtvervuiling en voor energiebesparing van openbare verlichting. Ook kunnen zij hun kennis delen en uitdragen aan gemeenten en provincies die nog 'in het peloton zitten'.

Ambitie
De ambitie is om in 2020 30 procent energiebesparing te realiseren in de openbare verlichting. Cramer: "Dus roep ik iedereen op om aan te sluiten bij de koplopers. Versnel en word ook koploper. Zet het licht op groen voor groene verlichting!"

Zie ook:

* www.duurzameoverheden.nl