De Unie


29/01/2009
Vakbond De Unie positief over nieuwe cao Mode- & Sportdetailhandel 29 januari 2009 - Voor de circa 100.000 medewerkers in de 13.000 mode en sport winkels in ons land is een nieuwe basis-cao overeengekomen met een looptijd tot 1 januari 2011. De vorige cao liep al op 31 december 2007 af. Het onderhandelingsresultaat wordt door alle betrokken werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers met een positief advies voorgelegd aan hun achterban. Het is voor het eerst dat vertegenwoordigers van werkgeversorganisatie Mitex en de vakbonden De Unie, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, Internetvakbond en de RMU tot een overeenkomst komen over collectieve arbeidsvoorwaarden in de mode- en sportdetailhandel.

Bestuurder Ed Lecomte van De Unie: âEnkele maanden voor deze onderhandelingen waren de verhoudingen tussen partijen nog erg vertroebeld. Maar sindsdien hebben alle betrokkenen er hard aan gewerkt om daar verbetering in te brengen. Dit heeft zich vertaald in zeer constructieve onderhandelingen met als winnaars zowel de werknemers als de werkgevers in de branche. Er is namelijk een goede cao afgesloten! De Unie zal deze dan ook met een positief advies aan haar leden voorleggen.â

Rust, structuur en duidelijkheid
Evenals de andere partijen looft De Unie de constructieve sfeer tijdens de onderhandelingen. De focus lag op het creëren van rust, structuur en duidelijkheid in de mode- en sportbranche. De huidige economische omstandigheden eisen van alle partijen een gezamenlijke inspanning om de branche op professionele en verantwoorde wijze in te richten voor de toekomst. Ook versterken de nieuwe afspraken de concurrentiepositie van de mode- en sportbranche als aantrekkelijke werkomgeving ten opzichte van andere sectoren. Daarnaast leveren ze impulsen op om de branche verder te professionaliseren. Dit laatste is nodig, maar wordt in de branche nog onvoldoende beseft.

Loonsverhogingen
De nieuwe cao heeft een looptijd van drie jaar, met terugwerkende kracht van 1 januari 2008 tot 1 januari 2011. Er zijn drie momenten van loonsverhoging afgesproken. Omdat vorig jaar door het uitblijven van een nieuwe cao geen salarisstijging plaatsvond, zijn in 2009 twee momenten van loonsverhoging afgesproken. Per 1 februari aanstaande geldt een loonstijging van 3,5% over alle lonen. De 2% salarisstijging die Mitex vorige jaar aan haar leden adviseerde vrijwillig toe te kennen, kan hiermee verrekend worden. Per 1 oktober 2009 geldt een nieuwe loonsverhoging van 3%. Volgend jaar wordt per 1 juli een loonsverhoging toegepast van 2,5%.

Meer informatie:
Ed Lecomte
Bestuurder
T (0345) 851 045 (kantoor) of 06-52522045