NMBS

21 bijkomende fietspunten in de stations

23/01/2009

NMBS-Groep breidt aanbod voor fietsgebruikers verder uit

Sinds begin 2007 gingen er 13 fietspunten van start in de stations. De NMBS-Holding gaat verder op de ingeslagen weg om de fietsgebruikers extra dienstverlening aan te bieden en stelt 21 bijkomende fietspunten in het vooruitzicht. De uitbating ervan wordt toevertrouwd aan sociale economie-organisaties die moeten beantwoorden aan strikte criteria op het vlak van onthaal, netheid en toezicht. Doelstelling is vanzelfsprekend het stimuleren van het fietsgebruik in combinatie met het openbaar vervoer voor een duurzame mobiliteit. Een oproep naar kandidaat-uitbaters voor de bijkomende fietspunten werd zopas gelanceerd.

Om het onthaal in de fiets- en bromfietsparkings te verbeteren, besteedt de NMBS-Holding bepaalde taken uit aan sociale economie-organisaties die een fietspunt uitbaten in de stations. Sinds de lancering van het project in 2007, in samenwerking met de federale en gewestelijke overheden, werden er dertien fietspunten opgestart. De NMBS-Groep wenst dit initiatief uit te breiden in 21 stations: Aalst, Bergen, Brussel-Centraal, Brussel-Luxemburg, Brussel-Zuid, Deinze, Gent-Dampoort, Gembloux, Herentals, Liedekerke, Lier, Lokeren, Luik-Guillemins, Mol, Namen, Oostende, Ottignies, Roeselare, St-Niklaas, Torhout en Zottegem. Zopas werd een oproep naar kandidaten gelanceerd.

Kwaliteitsgaranties voor een optimale dienstverlening

Met de uitbaters van de fietspunten wordt een overeenkomst (Service Level Agreement) afgesloten die de gewenste kwaliteitsnormen beschrijft. Zo moeten de uitbaters iedere werkdag een permanentie verzorgen tussen 7 en 19 uur en toezicht houden op de fiets- en bromfietsparkeerplaatsen. Ze staan ook in voor de netheid en de orde in de stallingen. Bovenop de taken voor rekening van de NMBS-Holding, kan het fietspunt niet-commerciële diensten aanbieden, zoals fietsverhuur en fietsherstel.

Fietsbeleid integraal onderdeel van duurzaam mobiliteitsbeleid NMBS-Groep

De fietspunten vullen het aanbod ten voordele van fietsgebruikers aan. Ter herinnering: het beheerscontract 2008-2012 bepaalt dat de parkeercapaciteit voor tweewielers wordt opgetrokken tot 78.000 plaatsen in alle stations en stopplaatsen samen. Dat zijn bijna 20.000 extra parkeerplaatsen in vergelijking met 31 december 2007.