75% van de Nederlanders overweegt total bodyscan

29/01/2009 1 2:26

Reed Business

Uit onderzoek van gezondheidsportaal dokterdokter.nl blijkt dat bijna 75% van de Nederlanders overweegt om een vrijwillige total bodyscan te laten doen. De hoge prijs van de total bodyscan is de grootste reden om er uiteindelijk toch vanaf te zien.

Onderzoek

Deze opvallende resultaten komen uit een poll van dokterdokter.nl die de afgelopen drie weken op de website te zien was. In de poll werd aan bezoekers gevraagd of ze wel eens hebben overwogen om een vrijwillige bodyscan te laten doen. Van de 1119 deelnemers aan de poll, antwoordden 63,4% dat ze het hebben overwogen maar te duur vinden. 11,2% heeft het overwogen maar durft het (nog) niet. Van alle deelnemers heeft 4% al een total bodyscan ondergaan.

Total bodyscan

Ongeveer vijf jaar geleden is de vrijwillige total bodyscan in Nederland geĂŻntroduceerd. Tijdens deze medische check-up wordt onder andere gekeken naar de conditie van het bloedvatenstelsel en de hersenen. Ook wordt er gelet op eventuele tumoren, ontstekingen en cysten. Vooral mensen tussen de 45 en 60 jaar laten een totale scan maken. Er zijn in Nederland een aantal organisaties die een totale bodyscan aanbieden. De uitgebreide onderzoeken vinden altijd in het buitenland plaats, omdat de Nederlandse wetgeving zo'n preventief medisch onderzoek niet toestaat.

Kritiek

Er is ook kritiek op de total bodyscan. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) liet aan dokterdokter.nl weten dat het voornaamste bezwaar is dat de uitslag van een dergelijk onderzoek zowel onnodige ongerustheid als onterechte teleurstelling oplevert. Ook vindt het NHG dat de total bodyscan veel geld kost. "De uitslag biedt bij mensen zonder klachten nooit de zekerheid dat je gezond bent". Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport buigt zich op dit moment over de vraag of een bodyscan in Nederland toegestaan mag worden.

Dokterdokter.nl

Dokterdokter.nl is een initiatief van deskundigen op het gebied van medische zorg en informatietechnologie. Uitgeverij Reed Business en dokterdokter.nl tekenden ruim een jaar geleden een overeenkomst om samen een nieuw consumentenplatform rond gezondheid op te zetten. Sindsdien heeft de website zich ontwikkeld tot een van de grootste gezondheidsportalen van Nederland.

Kijk voor meer informatie op dokterdokter.nl.





http://www.dokterdokter.nl/vrouw/psyche/article/5728/total-bodyscan-een-goed-ide

http://www.reedbusiness.nl