Eerst onderzoek, dan ontgronden

29/01/2009 12:29

De Landschappen

Symposium 20 jaar ontgronden voor natuur

Over de gevolgen van ontgronden en de kwaliteit van de natuur die terugkeert is weinig bekend. Daarom heeft de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds en DE LANDSCHAPPEN (en in samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer) hier onderzoek naar gedaan. De uitkomsten van dit onderzoek zijn tijdens het symposium op 28 januari gepresenteerd, in Antropia, Driebergen.

Onderzoekster Renée Bekker van de Rijksuniversiteit Groningen startte met een inspirerende voordracht over de resultaten van 20 jaar ontgronden op veelal voormalige landbouwgronden. Aansluitend heeft Hank Bartelink, directeur van DE LANDSCHAPPEN, het 1e exemplaar van het themanummer Ontgronden van De Levende Natuur uitgereikt aan Peter Heij, directeur van Dienst Landelijk Gebied. Beide heren benadrukten het belang van dit symposium en van samenwerking door de diverse organisaties op dit gebied.

De ruim 200 deelnemers, met name mensen vanuit de praktijk van het natuurbeheer, de aankopers en inrichters van deze gronden, de Dienst Landelijk Gebied, provincies en ingenieursbureaus hebben veel informatie gekregen en hebben ruimschoots de gelegenheid gehad van gedachten te wisselen met vakgenoten.

Tijdens de afsluitende forumdiscussie werd geestdriftig gediscussieerd over de natuurkwaliteit na ontgronding, de randvoorwaarden, de problemen en oplossingen. Een voorzichtige conclusie na afloop van deze dag is dat ontgronden succesvol kan zijn wanneer vooronderzoek naar bodem en water is gedaan zodat duidelijk wordt tot hoe diep moet worden afgegraven om de randvoorwaarden voor de nieuwe natuur zo optimaal mogelijk te maken, het doel van de ingreep concreet wordt geformuleerd en dat monitoring na de inrichting van levensbelang is!





http://www.delandschappen.nl