Gemeente Alphen aan den Rijn

vrijwilligersorganisaties voortaan ook gratis verzekerd

Bestuurders vrijwilligersorganisaties voortaan ook gratis verzekerd

Voortaan zijn niet alleen de vrijwilligers in Alphen aan den Rijn gratis verzekerd, maar ook de bestuurders van
vrijwilligersorganisaties. Per 1 februari 2009 wordt de huidige meerkeuzepolis voor vrijwilligers omgezet in een VNG vrijwilligers Basis- en PlusPolis. Omdat de gemeente hiervoor een bijdrage per inwoner van de rijksoverheid ontvangt, zijn de jaarlijkse kosten voor de gemeente gering.

Rijksbijdrage
Vanaf 1 oktober 2008 zijn vrijwilligers in Alphen aan den Rijn gratis verzekerd tijdens het uitvoeren van hun vrijwilligerstaken. De gemeente had hiervoor een contract met Centraal Beheer Achmea afgesloten. Omdat vrijwillers belangrijk zijn voor de ondersteuning van maatschappelijke activiteiten, betaalde de gemeente de jaarlijkse premie van 16.000,-. Wethouder Hub van Wersch (zorg en welzijn) wilde destijds ook al een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, maar de kosten waren te hoog. Ik ben heel blij dat het kabinet nu ook het vrijwlligerswerk wil stimuleren en ondersteunen en landelijk een bedrag van 4 miljoen euro vrijmaakt voor de financiering van een gemeentelijke verzekering. De gemeente kan nu de huidige polis omzetten naar de VNG vrijwlligers Basis- en PlusPolissen. Naast de lagere jaarlijkse kosten, hebben deze polissen ook een uitgebreidere dekking.

Dekking
De VNG Vrijwilligers BasisPolis is een aansprakelijkheidsverzekering die ruimer is dan de meerkeuzepolis voor vrijwilligers. Er is ook geen eigen risico aan verbonden.De polis bestaat uit een ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering en een
aansprakelijkheids-verzekering voor vrijwilligers. De VNG Vrijwilligers PlusPolis bestaat uit een
aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen, een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers, een verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor rechstpersonen en een rechtsbijstands-verzekering voor vrijwilligers.

Geen administratieve rompslomp
Ook voor deze verzekeringen geldt dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is. Dus iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente, bijvoorbeeld de voetbalvader die meegaat met een uitwedstrijd van zijn kind, is voortaan verzekerd tijdens het uitvoeren van het vrijwilligerswerk!

Afhandeling schadeclaims
Alle schadeclaims worden afgehandeld door Vrijwilligersnet van Participe (voorheen Steunpunt Vrijwilligers), te bereiken via tel. nr. 0172-425555 of via de website: www.participe.nu/vrijwilligersnet/

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn