VVD


29-1-2009

VVD: Donner moet uitkeringen aan migranten beperken

Tot ontzetting van de VVD geeft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer doodleuk toe dat er zelden maatregelen worden genomen wanneer mensen met een verblijfsvergunning, maar zonder de Nederlandse nationaliteit, een uitkering aanvragen.

Gemeenten en UWV zijn wettelijk verplicht een melding te doen bij de IND wanneer iemand zonder de Nederlandse nationaliteit een uitkering aanvraagt. Die melding wordt jaarlijks zo'n 2400 keer gedaan. Overigens zijn niet alle gemeenten goed op de hoogte van deze plicht, dus het werkelijke aantal uitkeringen ligt hoger. Ronduit schokkend is dat die meldingen vrijwel nooit leiden tot het intrekken van de verblijfsvergunning.

VVD-Tweede Kamerlid Stef Blok vindt dit onacceptabel. In de Vreemdelingenwet is expliciet vastgelegd dat het beroep op een uitkering gevolgen kan hebben voor het verblijfsrecht. In de praktijk is dat dus vrijwel een dode letter. Mensen die pas enkele jaren in Nederland zijn, kunnen, zelfs als ze nooit belasting betaald hebben, in de praktijk desnoods levenslang een uitkering ontvangen. Minister Donner zegt in zijn brief dat hij weinig kan doen omdat internationale verdragen dit verhinderen. De VVD neemt hier geen genoegen mee. De VVD heeft minister Donner al eerder opgeroepen in te zetten op wijziging van verdragen die een geleidelijke ingroei in de Nederlandse sociale zekerheid onmogelijk maken. De cijfers van de minister geven aan dat dit nu ook echt moet gebeuren.