Free Record Shop Holding voornemens winkelbestand te optimaliseren

29/01/2009 13:22

Free Record Shop Holding BV

Free Record Shop Holding voornemens haar winkelbestand en interne organisatie te optimaliseren.

Optimalisatieplannen voor het winkelnetwerk van de drie formules Free Record Shop, vanLeest, Game Mania.

Centralisatie van alle Nederlandse back-office en logistieke activiteiten van de onderneming.

Capelle aan den IJssel, 29 januari 2009 - De Raad van Bestuur van Free Record Shop Holding maakte vanmorgen tijdens een personeelsbijeenkomst bekend dat ze bij de Ondernemingsraden advies heeft ingewonnen voor haar toekomstplannen.

De voorgenomen centralisatie die vanmorgen werd aangekondigd, sluit aan bij de beweging die de home-entertainmentmarkt doormaakt. Daarbij is de muziekmarkt sterk dalend, stabiliseert de filmmarkt en maakt de gamesmarkt een sterke groei door. De Raad van Bestuur acht het daarom noodzakelijk haar onderneming aan deze marktbewegingen aan te passen.

De voorgenomen plannen behelzen enerzijds een forse uitbreiding op het gebied van Games en anderzijds een aantal kostenbesparende maatregelen, waaronder de sluiting van het hoofdkantoor en distributiecentrum in Eindhoven. De activiteiten in Eindhoven worden overgeheveld naar het hoofdkantoor van Free Record Shop in Capelle aan den IJssel.

Hans Breukhoven: "In de dalende muziek- en stabiliserende filmmarkt is het vrijwel onmogelijk geworden om twee landelijke retailketens met nagenoeg hetzelfde productaanbod in dezelfde winkelstraat rendabel te houden. In het verleden hebben Free Record Shop en vanLeest altijd succesvol naast elkaar kunnen opereren met ieder een duidelijk verschillende doelgroep, maar de afgelopen jaren hebben wij gemerkt dat dit verschil door het veranderende consumentengedrag steeds kleiner is geworden. Ook qua productaanbod en winkelinterieur zijn de beide formules naar elkaar gegroeid. Door ons winkelbestand te optimaliseren en in de winkelstraten waar we meer dan één winkel hebben filialen vrij te maken voor onze formule Game Mania, spelen wij in op de grote kansen die er zijn in de gamesmarkt."

Medio 2008 heeft Free Record Shop haar herpositionering ingezet met de lancering van een nieuw logo, een vernieuwde website en de invoering van haar "Yource" concept, waarin haar webshop en de reguliere winkels naadloos in elkaar overlopen. Daarnaast is begonnen met een facelift van de winkels, waardoor de uitstraling van de Free Record Shop winkels is aangepast aan het huidige tijdsbeeld.

Door de ombouw van een fors aantal vanLeest- en een kleiner aantal Free Record Shop-winkels naar Game Mania winkels zal deze formule dit jaar in Nederland explosief groeien. Tegelijkertijd neemt het aantal winkels van Free Record Shop toe, waarmee haar marktpositie wordt versterkt. De van origine Belgische gamesketen Game Mania is sinds 2006 onderdeel van Free Record Shop Holding.

In een aantal steden zal de vanLeest formule blijven bestaan en ook zal deze als shop-in-shop formule worden voortgezet in de warenhuizen van De Bijenkorf en enkele grote boekenwinkels.

Free Record Shop Holding is ervan overtuigd dat zij met de voorgenomen maatregelen haar positie als toonaangevende marktleider in de home-entertainment markt zal versterken. Door de forse investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in logistiek en ICT, is de onderneming nu in staat de distributie van haar productgroepen vanuit één locatie te faciliteren, wat direct een sterke kostenbesparing en efficiencyvoordelen oplevert. Door de rentabiliteit van de onderneming te verhogen, creëert Free Record Shop de mogelijkheid om ook in de toekomst sterk in haar onderneming te blijven investeren.

Voor het eind van februari verwacht Free Record Shop Holding haar jaarcijfers over het boekjaar 2007/2008 te kunnen publiceren.

Hans Breukhoven: "Het ziet er naar uit dat wij het vorige boekjaar met een mooi winstcijfer afsluiten door een positief operationeel resultaat en daarboven een goed resultaat uit de verkoop van onze Noorse winkels. Dit geeft dan ook de ruimte om deze bijzondere baten terug te laten vloeien in het bedrijf door nu te investeren in onze back-office organisatie en winkelpunten.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.






Noot voor de redactie:

(