Gemeente Giessenlanden


Giessenlanden start met preventief huisbezoek 75+

Het project preventief huisbezoek houdt in dat alle inwoners van 75 jaar en ouder in

de gemeente Giessenlanden een bezoek krijgen. Het doel is hen te informeren over voorzieningen en mogelijkheden die er zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dit kunnen voorzieningen zijn op het terrein van zorg- en dienstverlening, maar ook aanpassingen in huis en inkomensondersteunende voorzieningen. Met behulp van een uitgebreid vragenformulier wordt informatie verzameld over gezondheid, wonen, mobiliteit, financiën, behoefte aan hulp en tijdsbesteding en contacten. Op deze manier ontstaat er een beeld van de wensen, problemen en leefwijze van de 75 plussers in Giessenlanden.

De bezoeken worden afgelegd door vrijwilligers, die hiervoor speciaal zijn opgeleid. De bezoeken worden van tevoren schriftelijk aangekondigd. Ouderen die geen prijs stellen op bezoek, kunnen dit laten weten.

Ouderenadviseur

Als onderdeel van het project wordt een ouderenadviseur aangesteld. Als tijdens het invullen van de vragenlijst blijkt dat er behoefte bestaat aan nadere informatie over een onderwerp of dat er hulp nodig is, dan geeft de vrijwilliger dit door aan de ouderenadviseur van Stichting Welzijn.

Het project zorgt er dus ook voor, dat ouderen die dat willen, waar het mogelijk is, geholpen worden.

De gemeente Giessenlanden wil de gegevens, die met de bezoeken worden verzameld, gebruiken om het beleid ten aanzien van ouderen verder vorm te geven.

Het spreekt vanzelf, dat er met de gegevens zorgvuldig omgegaan zal worden.

Wanneer is de start van dit preventief huisbezoek?

De verwachting is dat er in maart 2009 gestart zal worden met de huisbezoeken.

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met de Stichting Welzijn, telefoonnummer (0345) 63 73 63 of met de afdeling Maatschappelijke Zaken van de gemeente Giessenlanden

Vrijwilligers gezocht voor preventief huisbezoek 75+