Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Vergoeding dieetvoeding anders geregeld

Per 1 januari jl. is de vergoeding van dieetpreparaten (medische voeding) via de basisverzekering gewijzigd. De aanspraak op vergoeding bij (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding is één van de nieuwe indicaties. Dat geldt dus ook voor verschillende spierziekten.

Alle patiënten die voor een optimale behandeling van hun ziekte zijn aangewezen op dieetpreparaten hebben nu, op basis van de wettelijke indicaties, aanspraak op vergoeding van deze specifieke producten. Onderzoek toont aan dat ziektegerelateerde ondervoeding in Nederland bij één op de vier patiënten voorkomt. Belangrijke risicogroepen voor ondervoeding zijn patiënten met kanker, COPD, slik- en passagestoornissen (zoals die bij verschillende spierziekten voorkomen) en patiënten die een operatie moeten ondergaan.

Patiënten die niet uitkomen met aangepaste normale voeding en bijzondere voeding komen nu voor vergoeding van dieetpreparaten in aanmerking als:

* Een patiënt lijdt aan een stofwisselingsstoornis of een voedselallergie of een resorptiestoornis; of
* Een patiënt lijdt aan een, via een gevalideerd screeningsinstrument vastgestelde, ziektegerelateerde ondervoeding of een risico daarop; of

* Een patiënt, overeenkomstig de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard, is aangewezen op een dieetpreparaat.

Screeningsinstrumenten
De meest gebruikte gevalideerde screeningsinstrumenten in Nederland om (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding vast te stellen zijn de MUST en de SNAQ. Voor een volledig overzicht van gevalideerde screeningsinstrumenten verwijzen wij naar
www.stuurgroepondervoeding.nl/index.php?id=147 . Uw diëtist weet waar dit betrekking op heeft.

Aanvragen van vergoeding
Voor de aanvraag van vergoeding dient de arts of diëtist een verklaring dieetpreparaten in te vullen. Deze verklaring is te downloaden via de website van Zorgverzekeraars Nederland (www.znformulieren.nl).

29 januari 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400