Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

'Werk moet lonen' voor jongeren met een handicap

De CG-Raad wil dat jongeren met een handicap functieloon kunnen verdienen. Voor werkgevers zijn meer prikkels nodig om hen te stimuleren jongeren met een handicap in dienst te nemen. Dat zijn de hoofdpunten in de reactie van de CG-Raad op het wetsvoorstel Wajong van minister Donner.

Op 19 november heeft minister Donner zijn voorstellen voor wijziging van de Wajong naar de Tweede Kamer gestuurd. In een brief reageert de CG-Raad uitgebreid op dit voorstel. De CG-Raad stelt voor om het wetsvoorstel op een aantal punten te wijzigen.

Lonend

De CG-Raad heeft er vaak op gehamerd dat werk voor Wajongers lonend moet zijn. Het wetsvoorstel schiet wat dat betreft tekort. Nieuwe Wajongers onder de 27 jaar zullen vaak minder dan het minimumloon verdienen als ze 'naar vermogen' werken. Pas als ze meer dan 70% van het minimumloon verdienen krijgen ze hun loon aangevuld tot het minimumloon. Daarmee worden Wajongers tot tweederangs werknemers gedegradeerd, zo vindt de CG-Raad. De CG-Raad wil dat Wajongers functieloon verdienen, als zij naar vermogen werken.

Pensioenopbouw

De CG-Raad wil verder dat jongeren met een handicap pensioen kunnen opbouwen. Volgens het wetsvoorstel kan dit niet. Wanneer zij levenslang met behoud van uitkering werken, kunnen zij geen pensioen opbouwen. Ook ziet de CG-Raad graag dat er meer prikkels voor werkgevers komen om jongeren met een handicap in dienst te nemen. Wettelijke maatregelen kunnen werkgevers stimuleren om jongeren in dienst te nemen.

Passend werkaanbod

Positief is de CG-Raad over de plannen om nieuwe Wajongers via het UWV een passend werkaanbod te geven. Daarnaast is het goed dat jongeren die echt niet kunnen werken vanaf 18 jaar een Wajonguitkering blijven ontvangen.


* Klik hier voor de brief van de CG-Raad

(Geplaatst: 29 januari 2009)

---