Dienstenbond CNV

Nieuws

29 januari 2009

AH Company voor de rechter

STAND VAN ZAKEN INVOERING ALL-IN-UURLOON

AH Company is voornemens om een all-in-uurloon in te voeren voor kortparttimers. CNV Dienstenbond is het daar niet mee eens, want de wet en de cao staat dat niet toe. Hoe verder?

Albert Heijn is voornemens om in periode 2 medewerkers met een contract van 48 uur of minder per periode (korte parttimers; KPT-ers) collectief een contract te bieden waarin een aantal componenten verwerkt zitten in het uurloon; vakantiegeld, vakantie-uren, ADV en de winstuitkering. Dat geldt voor alle medewerkers van AH-Company: Albert Heijn, Etos, Gall en Gall, CoffeeCompany en Albert.nl. CNV Dienstenbond heeft AH gevraagd om deze invoering te stoppen omdat het in strijd is met verschillende cao's waar CNV Dienstenbond partij bij is. Het betreft een wijziging van de cao namelijk, kijk maar naar je eigen cao. En dat kan niet eenzijdig. Ook de advocaat van CNV Dienstenbond heeft AH Company gesommeerd om de invoering te stoppen, met dezelfde argumentatie. Er is geen formele inhoudelijke reactie van AH Company geweest. Daarop is besloten om de rechter te vragen of dit zomaar kan.

Er zijn een aantal bezwaren op de wijze waarop AH Company het all-in-uurloon invoert.

Ten eerste is er met CNV Dienstenbond niet overlegd over de invoering. In tegenstelling tot wat AH Company zegt, is er GEEN formele overeenkomst tussen CNV Dienstenbond en AH Company over dit onderwerp. AH Company heeft bij CNV Dienstenbond geïnformeerd wat wij ervan zouden vinden van de invoering van een all-in-uurloon en CNV Dienstenbond heeft AH Company (schriftelijk) afgeraden om dat te doen, onder andere om dat er juridische bezwaren aan kleven. Dat is iets heel anders dan dat er overeenstemming over is of dat CNV Dienstenbond geïnformeerd zou zijn.

Ten tweede is de invoering in strijd met de cao en de wet. Daarin staat namelijk beschreven hoe bijvoorbeeld omgegaan moet worden met vakantiegeld en -uren. AH Company moet, net zoals iedereen dat moet, de wet naleven. Ook is AH Company partij bij verschillende cao's, en ook die moeten nageleefd worden. Als jij de cao niet naleeft, kan jij ook ontslagen worden, op staande voet zelfs. Dan moet AH Company ook gewoon doen wat ze van medewerkers verlangt; de cao naleven. CNV Dienstenbond kan vanuit haar verantwoordelijkheid niet toestaan dat een partij bij de cao deze niet naleeft. We hebben het vriendelijk gevraagd, dan nu maar via de rechter.

Ten derde, in de gehele ontwikkeling en uitwerking van het all-in-uurloon is CNV Dienstenbond door AH Company niet betrokken. Voor CNV Dienstenbond is de invoering in periode 2 van een all-in-uurloon een complete verrassing.
Met AH Company heeft CNV Dienstenbond met grote regelmaat overleg over een heleboel onderwerpen. Het past niet om een dergelijk groot onderwerp niet met bonden te bespreken, daar het rechtstreeks de cao en de wet aangaat. CNV Dienstenbond wordt voor minder nog wel uitgenodigd door AH.

Het bovenstaande staat nog los van de inhoudelijke bezwaren, want met de invoering van een all-in-uurloon wordt er nog meer druk bij kpt-ers neergelegd op te werken uren. Immers, de vakantierechten zijn al uitbetaald, daar kan je geen beroep meer op doen. Helaas is dat de praktijk die CNV Dienstenbond alle dagen binnen krijgt (en niet alleen bij AH), ondanks de goede papieren wil van AH Company.

Het is jammer dat AH Company niet de inhoudelijke discussie over dit onderwerp gekozen heeft, via de fatsoenlijke weg; het cao-overleg. Dan hadden ze in CNV Dienstenbond een medestander gevonden voor een categorie medewerkers die dit mogelijk wel willen, rekening houdend met de medewerker die het niet wil. En hadden we met elkaar, in goed overleg, elkaars bezwaren kunnen oplossen. Zoals CNV Dienstenbond gewoon is te doen. Door de eenzijdige invoering van een all-in-uurloon schiet AH Company zichzelf nu in de voet. Het kort geding zal namelijk niet over het wel of niet invoeren van een all-in-uurloon gaan, maar over het naleven van de cao en de wet, zoals ieder bedrijf en medewerker dat moet.

Tenslotte, CNV Dienstenbond krijgt heel veel berichten van medewerkers van alle werkmaatschappijen en distributiecentra die het all-in-uurloon niet willen. Ben je het daarmee eens? Dan horen we graag van je op het onderstaande e-mailadres of telefoonnummer. CNV Dienstenbond zit er bovenop, want dit gaat jou aan! Juist deze vakbond staat open voor vernieuwingen in de cao, maar dan wel op basis van afspraken, niet éénzijdig. Maak je collega lid, dit onderwerp gaat iedereen aan.
Hebt u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl