Afvallen realistisch doel in 2009

29/01/2009 14:23

GlaxoSmithKline BV

alli, vrij verkrijgbaar geneesmiddel in strijd tegen overgewicht krijgt vergunning.

29 januari 2009, Zeist - Een beslissing van de Europese Commissie zorgt ervoor dat er binnenkort een doorbraak is voor mensen met overgewicht. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK) heeft toestemming gekregen om alli (orlistat 60 mg) op de markt te brengen. Het is de eerste keer dat de Europese Commissie een OTC product (over the counter=zonder recept verkrijgbaar) voor gewichtsverlies goedkeurt. Nu de Europese vergunning een feit is, is alli binnen een aantal maanden in 27 EU lidstaten zonder recept verkrijgbaar voor volwassenen met een BMI van 28 kg/m2 of meer.

"alli heeft het mogelijk gemaakt dat in de USA met succes miljoenen gebruikers geleidelijk zijn afgevallen en zich een gezonde levensstijl hebben eigen gemaakt.", zegt Manfred Scheske, de Europese topman van GSK Consumer Healthcare. "We zijn erg blij met deze mogelijkheid om ook in Europa zo'n succes te boeken en we zullen alli door heel Europa beschikbaar maken via apotheken."

Onderzoek bij mensen tonen aan dat alli, in combinatie met een dieet met verminderde calorie inname en lagere vet inname, mensen kan helpen om 50% meer gewicht te verliezen dan met een dieet alleen 1. Dit betekent dat bij elke 2 kilo's gewichtsverlies door diëten alleen, alli helpt nog een extra kilo af te vallen. Het zorgt ervoor dat een gedeelte van het vet in het eten niet opgenomen wordt door het lichaam, waardoor het niet kan worden omgezet in extra kilo's 2.

Vooraanstaand Europees obesitas expert, Professor Stephan Jacob van het Cardio-Metabool Instituut, Duitsland, voegt toe: "Onderzoek laat zien dat consumenten elk jaar miljoenen euro's uitgeven aan diëten, niet bewezen "wonder pillen" en mogelijk onveilige supplementen voor gewichtsverlies, vaak zonder enig wetenschappelijk bewijs om de claims te onderbouwen. Door het beschikbaar stellen van een goedgekeurd vrij verkrijgbaar geneesmiddel, hebben consumenten de mogelijkheid om een bewezen therapie te gebruiken, die hen helpt in de strijd tegen overgewicht. Voor velen kan gewichtsverlies leiden tot verbetering van hun gezondheid en zelfvertrouwen."

Hoe alli te gebruiken

alli is geregistreerd voor gewichtsverlies bij volwassenen met een BMI van 28 kg/m2 of meer, in combinatie met een dieet met verminderde calorie inname en lagere vet inname. De aanbevolen dosering van alli is drie maal daags 1 capsule van 60 mg bij elke maaltijd die de aanbevolen hoeveelheid vet bevat.

Over alli


- Een samenvatting van de productkenmerken is beschikbaar op www.emea.europa.eu


- Het werkzaam bestanddeel van alli is orlistat 60 mg


- Orlistat 60 mg werkt lokaal in de darmen om vetopname te voorkomen en wordt zelf nauwelijks opgenomen in de bloedbaan2


- Orlistat 120 mg is al 10 jaar lang verkrijgbaar op voorschrift


- Het veiligheids- en werkzaamheidsprofiel van orlistat is goed gedocumenteerd en werd aangetoond aan de hand van gegevens uit meer dan 100 klinische studies3


- GlaxoSmithKline heeft in februari 2007 een overeenkomst met Roche gesloten (dat orlistat 120 mg als geneesmiddel op voorschrift in de handel brengt), zodat het bedrijf aan de instanties voor geneesmiddelenregistratie goedkeuring voor orlistat 60 mg heeft kunnen vragen als eerste product voor gewichtsverlies met een Europese vergunning


- De centraal verkregen vergunning geldt voor alle 27 EU lidstaten en Noorwegen


- alli (orlistat 60 mg) is sinds juni 2007 beschikbaar in de USA als het enige door de Food en Drug Administration (FDA) goedgekeurde geneesmiddel bij gewichtsverlies en is vrij verkrijgbaar zonder recept

Over GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

//// Einde persbericht ////

Referenties


1. alli Summary of Product Characteristics (SPC)


2. Anderson J. Orlistat for the management of overweight individuals and obesity: a

review of potential for the 60-mg, over the counter dosage. Expert Opin Pharmacother.

2007;8(11):1733-1742.


3. Jacob S, Togerson J. Orlistat Treatment Beneficial in Both Primary Care and Tertiary

Settings. Obesity Reviews. 2005; 6(s1):166.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.gsk.nl