Gemeente Borsele

Partijen zetten zich in voor Borselse peuters

Op donderdag 28 januari ondertekenden verschillende instellingen het âProtocol vergroting bereik peuters in de gemeente Borseleâ. Met dit protocol wil de gemeente Borsele dat meer peuters worden aangemeld bij een voorschoolse voorziening. Allévo, de zes Borselse schoolbesturen en de besturen van de peuterspeelzalen en de kinderopvang zijn het er namelijk over eens dat een voorschoolse voorziening, zoals een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf, goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Zeker als het gaat om de zogenaamde doelgroepkinderen. Dit zijn kinderen met een sociaal-emotionele of motorische achterstand, of een achterstand op taalgebied.

In het protocol is vastgelegd wat de diverse partijen moeten doen om dit te bereiken en hoe samengewerkt gaat worden om geconstateerde achterstanden bij peuters aan te pakken. Dit kan onder andere worden bereikt door het onderling uitwisselen van informatie. Het protocol sluit aan bij één van de doelstellingen uit het onderwijsachterstandenplan van de gemeente Borsele, namelijk om het bereik van de zogenaamde doelgroepkinderen te verhogen naar 70%. In dat plan staat dat er een samenwerking moet zijn tussen de consultatiebureaus, de peuterspeelzalen, de kinderdagverblijven en de basisscholen.

Bij het protocol zijn de volgende partijen betrokken: Allevo Zorg- en Dienstverlening, Stichting Peuterspeelzalen Borsele, Stichting Kinderopvang De Bevelanden, Openbaar Onderwijs Borsele, Prisma, Alpha Scholengroep, Stichting Katholiek Onderwijs Borsele, de Vereniging voor het verstrekken van onderwijs op reformatorische grondslag in Borssele en in âs-Gravenpolder en de gemeente Borsele.

Â