CDA

Smilde: Verzekeraars moeten wanbetalers actief wijzen op schuldhulpverlening

Volgens CDA-kamerlid Margreeth Smilde mogen mensen die moeite hebben de premie van de zorgverzekering te betalen, niet de dupe worden van de strengere aanpak van wanbetalers. Deze week sprak de Tweede Kamer met Minister Klink van Volksgezondheid over het sluitstuk van de zorgverzekeringswet, waarbij een regeling wordt getroffen voor de zogenaamde âwanbetalersâ. Wanbetalers moeten straks 30% meer premie gaan betalen tot ze hun schuld aan de zorgverzekeraar hebben voldaan.

De wanbetaler die onder dit regime uit wil, moet zijn schuld van een half jaar premie aan de zorgverzekeraar voldoen. Dat is een bedrag van ongeveer 1000 euro. Smilde zei tijdens het debat dat de solidariteit van de zorgverzekeringswet rechten en plichten meebrengt. âWanneer mensen geen premie betalen, maar wel gebruik maken van zorg ondermijnen ze het systeemâ, zo sprak Smilde. Mensen moeten zorg kunnen krijgen, wanneer ze die nodig hebben. Royeren van wanbetalers, gebruikelijk in de verzekeringswereld, kan dus niet.

De CDAâster vroeg de minister daarom om een scherp onderscheid tussen onmachtigen en onwilligen te maken in zijn regeling. Voor de laatste groep is de wet bedoeld, de eerste moet zoveel mogelijk ondersteund worden. Verzekeraars moeten klanten die hun premie twee maanden niet hebben betaald straks een betalingsregeling aanbieden en ook moet schuldhulpverlening sneller worden ingeschakeld. Smilde vroeg de minister om expliciet te regelen dat de verzekerde er nog nadrukkelijker op wordt gewezen dat hij van zijn schulden af kan komen. De minister zegde toe dat hij met de zorgverzekeraar regelt dat zij mensen na 2 maanden premieachterstand wijzen op de mogelijkheid van hulp bij schuld. Smilde vond het daarbij vooral van belang dat niet alleen verwezen wordt naar de schuldhulpverlening, maar dat ook de vormen van schuldhulpverlening en de manier waarop men hiertoe toegang krijgt, expliciet wordt vermeld. Smilde besloot met te zeggen dat zij grote moeite heeft met de manier waarop de regeling voor wanbetalers ingrijpt in het leven van mensen, maar zij stemt ermee in omdat deze âwanbetalersâ wel degelijk de solidariteit binnen de zorgverzekeringswet ondermijnen, en dat is van een groter belang.
---