Onderwijsbond CNV

29 januari 2009

CNV Onderwijs gaat werkdruk onderwijspersoneel aanpakken

Categorie: Dossier Project Arbeid en Zorg

CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders gaan in 2009 extra aandacht besteden aan het onderwerp werkdruk. De werkdruk in het onderwijs is hoog. CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders willen zowel de leidinggevenden, de medezeggenschapsraad, als het individuele onderwijspersoneel ondersteunen om de werkdruk te verminderen. Om de werkdrukproblematiek bespreekbaar te maken heeft CNV Onderwijs een Werkdrukkwartet samengesteld, dat op de NOT wordt gepresenteerd. CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de hoge werkdruk in het onderwijs, bij leraren, bij ondersteunend personeel en bij leidinggevenden. Veel werknemers hebben door de toenemende werkdruk en de groeiende vragen vanuit de samenleving aan de school, minder plezier in hun werk en lopen een grotere kans op stress, ziekteverzuim en burn out.

In vergelijking met andere sectoren is er in het onderwijs relatief veel behoefte aan maatregelen tegen werkdruk en werkstress. Dat het onderwerp werkdruk leeft op de scholen is ook gebleken uit de ruim honderd reacties via de site en e-mail die bij CNV Onderwijs binnenkwamen, over uiteenlopende ervaringen met werkdruk. Uit deze reacties kwam naar voren dat leraren vooral heel veel problemen hebben met de vele taken buiten het eigenlijke lesgeven om, waaronder de grote administratieve druk.

Advisering werkdruk
CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders willen schoolleiders en onderwijspersoneel intensiever gaan adviseren over de aanpak van de werkdruk in de school. CNV Onderwijs Academie heeft de afgelopen jaren op diverse scholen al veel ervaring opgedaan met dit onderwerp. CNV Onderwijs regiobestuurders willen het onderwerp werkdruk oriënterend gaan bespreken met schoolteams.

Aanpak van werkdruk en stress bij onderwijspersoneel zal leiden tot meer motivatie en daardoor tot minder uitval en verhoging van de aantrekkelijkheid van het beroep. Dit is van groot belang in tijden van tekorten op de arbeidsmarkt voor onderwijspersoneel.

Werkdrukkwartet
Om aandacht te vragen voor de werkdruk en het onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken heeft CNV Onderwijs een Werkdrukkwartet samengesteld. Het kwartet kan de discussie over het onderwerp werkdruk op scholen op gang brengen en de uitwisseling van ervaringen tussen werknemers in het onderwijs bevorderen. CNV Onderwijs presenteert het werkdrukkwartet op de NOT.

---