Onderwijsbond CNV

29 januari 2009

Verslag van de 93e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 3 december 2008, gehouden te Amersfoort (de Amershof).

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven, Homepage Vakcentrale

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom. Bé Bultena krijgt gelegenheid voor een kort meditatief moment middels het lezen van Ps 90. Bé memoreert o.m. het overlijden van onze oud- sectorvoorzitter Jan Nouwen.


2. Vaststelling van de agenda. Pnt. 8 "Overgang leden naar sector Postactieven" wordt verdaagd naar de januari- vergadering; het stuk is nog niet geschikt om er over te besluiten..


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Naar aanleiding van: Willem Jelle Berg (DB/VB) heeft rayon Den Bosch EUR 750,- toegezegd, tot op heden heeft afdelingspenningmeester Noord Brabant- Zeeland Frans Kruizinga nog niets naders vernomen. Henk Köhler (oud sectorpenningmeester) heeft zijn concept brief omtrent deze zaak gereed. Astrid de Cock gaat informeren of er actie is ondernomen; ook zal Frans Kruizinga alsnog contact opnemen met Willen Jelle Berg. Wim Stoop memoreert i.v.m. de huidige pensioenproblematiek het voorstel van de vakbond de Unie teneinde toch een nominaal bedrag uit te betalen en dit t.z.t. te verrekenen indien de beurzen weer aantrekken. Je dient je als vakbeweging ook als het gaat om ouderen te profileren. Frans Hintzen zal dit meenemen.


4. Mededelingen en post. In verband met de a.s. AV CNVO op 27 mei 2009 wordt onze SB vergadering verplaatst naar 20 mei 2009. Bob Beckers zal dit met de Amershof opnemen. Bé Bultena wijst er op dat net als bij de uitbetaling AOW- ABP pensioen ook de uitbetaling van de WAO wordt gesplitst in 2 componenten. Hij zag gaarne hieraan aandacht besteed in het SJ; dit kan fiscale consequenties opleveren. Wim Stoop meldt dat die mededeling ook in de komende Nieuwsbrief vermeld wordt.. Astrid de Cock heeft een aantal exemplaren van de beleggingsstrategie CNV beschikbaar.


5. Evaluatie AV november 2008. De aanwezige SB leden zijn over het geheel genomen positief. Ons oud SB lid Wil Jetten alsmede ons kaderlid Ria van Gemert kregen de CNVO onderscheiding als blijk van waardering voor het vele werk verricht voor onze vakbond. Wim Stoop wijst op de opmerkingen tijdens de/AV dat de recent gehouden staking VO door onze bond soms matig is georganiseerd. Dat frustreert kaderleden. Hij hoopt dat het Vb aan dit soort opmerkingen echt aandacht besteedt. Zo niet, dan herhaalt zich een en ander. Slecht voor ons image als strijdbare vakbond en nog slechter voor onze concurrentiepositie naar bijvoorbeeld de AOB toe.

Be Bultena wijst in dit verband op het ontbreken van de vroeger bestaande Regionale actiecomités en het Landelijk comité. Er was altijd een lijst van inzetbare kaderleden beschikbaar. Er is vrijwel geen enkele ISPO meer operabel; het Noorden heeft het nog redelijk lang volgehouden maar heeft ook moeten besluiten de activiteiten te staken. De VB leden (Frans Kruizinga en Mensje van der Waal ) rapporteren dit naar het VB.

De Deelsessies verliepen positief. Wim Stoop zegt nog eens dat je als deelnemer AV een bepaalde achterban vertegenwoordigt; er wordt vooraf onvoldoende in de regionale organen gesproken over b.v. de AV voorstellen etc. De tijdsdruk is te groot.


6. Vaste agendapunten:

a. Afdelingen. Lenie Bakker deelt mee dat er in Gelderland afscheid is genomen van Hans Wieland en Ad Böker, twee prominente kaderleden. Bé memoreert dat er 11 december a.s. in het Noorden afscheid wordt genomen van een vijftal regiobestuurders. Lenie Bakker wijst er op dat er in Drenthe een nieuwe RCP coördinator nodig is. Pieter Hansum wijst op het belang van een goede regeling omtrent de overgang vanuit het werk naar de postactieve levensfase.

Op onze a.s. vergadering dient dit goed te worden geregeld; dit in samenwerking met o.a. de ledenadministratie

Ook dienen er in het SJ meer artikelen geplaatst te worden relevant voor Postactieven; ook de voorlichting omtrent b.v. de pensioenproblematiek dient optimaal te zijn. Astrid de Cock meldt dat er binnenkort een aantal artikelen gaan komen. Wim Stoop noemt, als voorbeeld van de te geringe aandacht voor vakbondsnieuws ten faveure van leden, het ontbreken van de datums en locaties van de CNV belastingservice; andere Bondsbladen publiceren die wel. SJ is veel te veel een onderwijsblad en de redactie is z.i. kennelijk te weinig echt geïnteresseerd in wat onze lezers van belang achten.

b. RCP. Lenie Bakker noemt dat het financieel beleid rond het RCP gebeuren via de afdelingspenningmeester gecoördineerd blijft. Wel verdwijnt op rayonniveau het onderscheid RCP en regulier. Henk Köhler pleit ervoor dit toch te blijven scheiden, althans aantoonbaar te doen zijn. Dit i.v.m het mogelijk verkrijgen van extra middelen. Het Sb besluit impliceert, zo merkt Wim Stoop daarentegen op, dat wij het RCP werk sterk blijven aanbevelen en pormoten maar dat de rayons daar over beslissen.

c. SJ, internetsite, nieuwsbrieven. Per 1 januari a.s. komt er een extra Nieuwsbrief uit. Dit i.v.m. de aftrekbaarheid (of niet neer) van bijv. ziektekosten etc. De nieuwsbrieven blijken zeer gewaardeerd te worden en voorzien in een behoefte

d. Stukkenlijst.

e. SOZEP en Deelnemersraad ABP. Frans Hintzen komt a.s. vergadering met een notitie over indexatie etc. Wim Stoop wijst er in een praatstuk op dat er kennelijk een ontwikkeling gaande is die het zich bijverzekeren voor een aantal zaken promoot. De collectieve voorzieningen zijn in de loop van de laatste 10 jaren verminderd. Dus moet men dan de manco's individueel bijverzekeren en daarvoor de hele premie zelf betalen. De werkgevers smullen. De solidariteitsgedachte komt dan in het geding en het is ook nog eens voor de actief dienenden veel duurder. Er wordt gepoogd steeds meer risico's neer te leggen bij de werknemer; de werkgevers stellen zich steeds meer terughoudend op. De individualisering gaat zijn tol eisen. Het CNV en CNVO staan nog steeds het collectief. Frans Hintzen zal deze problematiek a.s. SOZEP doen agenderen. I.v.m. de Deelnemersraad meldt Frans Hintzen het uitstel van het indexatiebesluit, Wim Stoop pleit er voor de leden in dezen goed voor te lichten; ook omtrent de koopkrachtontwikkelingen, die er gaande zijn. Eventueel dient de vakbeweging weer richting politiek te gaan. Op 19 december a.s. wordt de adviesaanvraag inzake de indexatie besproken in de Deelnemersraad.

f. Vertegenwoordigingen. Met de postactieven van de AOB lopen er ook de nodige contacten rond t b.v. de indexatieproblematiek.

g. CNV zaken. Henk Köhler meldt dat de ODP bijeenkomsten in den lande uitstekend worden bezocht en in een grote behoefte voorzien. Er wordt gedacht aan een vervolg in 2009. Jammer genoeg trekt CNV Publieke Zaak zich steeds meer terug uit de gezamenlijke activiteiten; Be Bultena wijst er op dat PZ zich ook terugtrekt uit de activiteit Vertrouwenspersonen WAO/WIA CNV. Dit vindt hij geen goede zaak.

h. Penningmeesterzaken. Het stuk van penningmeester Bob Beckers over de regeling financiering afdelingen- rayons wordt iets aangepast in die zin dat het afdelingsbestuur beleidsmatig verantwoordelijk is en blijft voor het verdelen van het geld over afdeling, ontmoetingsdag en rayons. Indien Bob Beckers ad hoc contact nodig heeft met een rayonpenningmeester krijgt de betreffende afdelingspenningmeester hiervan ook bericht. Van de wijziging bankgebeuren is nog niets te merken; dit geeft bij vele penningmeesters onrust en onzekerheid. Astrid de Cock zal bij de verantwoordelijke instanties navraag doen; hier dient op korte termijn helderheid te zijn. Bob Beckers zal via Wim Stoop een brief sturen naar de algemeen penningmeester. Omtrent eventuele verzoeken voor Bijzondere activiteiten kunnen ad hoc de voorzitter, penningmeester en adjunct beslissen. Naar aanleiding van het gehouden penningmeesteroverleg zal Bob Beckers richting algemeen penningmeester aangeven dat de betrokken geledingen het op prijs stellen expliciet bericht van de controlerende accountantsdienst te ontvangen dat hun bescheiden in orde zijn bevonden. Dit stimuleert zeker hun werk in dezen.


7. Structuur: verslag bijeenkomsten sectorbesturen na de AV met het VB.

Mensje van der Waal vertelt dat er momenteel achter de schermen druk wordt gewerkt aan komende voorstellen tot statutenwijziging. Mogelijk komt er op de AV CNVO 27 mei 2009 meer duidelijkheid. Er wordt vooraf zeker met de

kaderleden gesproken.


8. naar 28 januari 2009.


9. Kaderservice in de toekomst. Ronald Tuinenburg vertrekt uit de werkorganisatie per 1 maart 2009. Voor ons kaderleden is dat heel jammer. Hij kent veel kaderleden en velen kennen hem door zijn accurate werk. Er zal een opvolger moeten worden ingewerkt; dit zal op termijn fouten voorkomen. De betreffende leidinggevenden zullen dit moeten oppakken. Wim Stoop kreeg een mailtje van Willem Jelle dat hij het met ons eens is en dat hij dit al ter bestemder plaatse heeft gedropt. Astrid houdt dit vuurtje warm.


10. Rondvraag en WVTTK. Voorzitter Ans Wibier dankt iedereen voor de goede samenwerking en voor het vele werk verricht voor de sector. Zij wenst een ieder goede feestdagen toe. Frans Kruizinga opent de januarivergadering. Bob Beckers ziet gaarne eventuele declaraties z.s.m. tegemoet. Liefst voor 1-1-2009.


11. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier wenst iedereen wel thuis.

Bé Bultena, notulant; Wim Stoop, secretaris.

---