Partij van de Arbeid

'Maatwerk herstel pensieoenfondsen'

29-01-2009 01:10

De PvdA-fractie wil dat pensioenfondsen voldoende tijd krijgen om zich te herstellen van de kredietcrisis. Volgens Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar is daarbij maatwerk nodig: 'Daarmee willen we voorkomen dat onnodig moet worden gehakt in de hoogte van de pensioenuitkeringen of dat de premies onnodig worden opgehoogd.'

De PvdA roept minister Donner op om een speciale clausule in de pensioenwet in werking te stellen. Die biedt de mogelijkheid pensioenfondsen stuk voor stuk onder de loep te nemen. Daardoor zouden pensioenfondsen die zwaar getroffen zijn meer dan de huidige voorgeschreven drie jaar krijgen om hun buffers aan te vullen. 'Hoewel de problemen van veel fondsen op dit moment aanzienlijk zijn, is goed mogelijk dat deze met voldoende tijd zijn op te lossen', aldus Tichelaar.

Pensioenfondsen zijn verplicht een dekkingsgraad van 105 procent aan te houden om aan hun verplichtingen op lange termijn te voldoen. Door de lage beurskoersen zijn veel fondsen door die grens gezakt; zij moeten nu voor 1 april met een herstelplan komen.