Gemeente Doetinchem

Persbericht, 29 januari

Verklaringen raadsleden over wijzigingen

Persverklaring Henk Wubbels:
Volgend jaar worden de nieuwe gemeenteraden gekozen. In dat licht heeft de fractie van de Doetinchemse Sociaal Democraten zich beraden over haar toekomst. In 2006 is de DSD ontstaan als reactie op de gang van zaken binnen de Doetinchemse PvdA en vanaf dat moment heeft zij zich ingezet om de sociaal democratische doelen in Doetinchem beter tot hun recht te doen komen. Over de resultaten daarvan, en over de sterk veranderde en verbeterde verhoudingen binnen het gemeentebestuur zijn wij tevreden; de verwachting is dat deze ontwikkeling zich nog versterkt. Op basis hiervan lijkt het mogelijk en gewenst om de verkiezingen van volgend jaar ongedeeld tegemoet te treden. Dit is mede gebaseerd op de gesprekken die wij de afgelopen maanden met de PvdA hebben gevoerd. Om bovengenoemde redenen hebben wij besloten om: 1. Als DSD niet deel te nemen aan de verkiezingen van 2010; 2. Als DSD deze raadsperiode af te ronden.

Omdat de DSD niet door ging was duidelijk dat een ieder een persoonlijke afweging moest maken over haar of zijn politieke en bestuurlijke toekomst. De voorgaande afspraak is daardoor in een ander licht komen te staan.

Twee leden, Marie-Louise Moonen en Ton Boland, zien die toekomst in een bijdrage aan de versterking van de sociaal democratie door, mede in het licht van de verkiezingen, nu lid te worden van de PvdA. In een separate verklaring kunt u daarvan kennis nemen. Na de raadsvergadering van 12 februari zullen zij deel gaan uitmaken van de PvdA fractie. Rita Duyn heeft besloten haar werk voor de DSD voort te zetten tot aan de verkiezingen van 2010.
Zelf heb ik de afweging gemaakt dat dit een goed moment is om te stoppen. Daarmee gaat deze raadszetel naar de PvdA.

29 januari 2009, Henk Wubbels, 06 53603723

Persverklaring Marie Louise Moonen en Ton Boland Eenheid PvdA verder hersteld.
In het zicht van de verkiezingen van 2010 heeft de fractie van de DSD besloten vanaf dat moment niet verder door te gaan. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Wij maken de keuze voor de PvdA omdat we daar vandaan komen en ons er al jaren mee verbonden voelen. De ontstane breuk met de PvdA wordt hersteld.

Situaties ontwikkelen zich. Oorzaken en oordelen, ook over personen, die geleid hebben tot een breuk toen, komen met de wijsheid van nu in een ander licht te staan. Het verleden is voor historici, wij gaan voor de toekomst. Daarom gaan we na 12 februari weer als lid van de PvdA-fractie verder werken aan een sociaal en economisch sterke gemeente.

29 januari 2009, Marie Louise Moonen, 06 28383394 29 januari 2009, Ton Boland, 06 13636408 / werk: 0314 353820

Persverklaring Pieter Koning
PvdA positief over terugkeer
Bestuur en fractie van de PvdA-Doetinchem hebben positief gereageerd op het besluit van Ton Boland en Marie-Louise Moonen om de fractie van de DSD te verlaten en terug te willen keren naar de fractie van de PvdA. In de gesprekken die hieraan vooraf zijn gegaan is gebleken dat er voldoende vertrouwen is om gezamenlijk te werken aan dat wat de PvdA voor mensen belangrijk vindt: investeren in werk, wijk en zorg. De PvdA-Doetinchem meent dat de inzet hiervoor gebaat is bij een grote fractie zoals de kiezers in 2005 dat ook vonden.

29 januari 2009, Pieter Koning (fractievoorzitter van de PvdA), 06 54652680