Nederlandse Zorgautoriteit


Verhoging van de rentenorm

Publicatiedatum: 29-01-2009

NZa wil vertraging bouwplannen zoveel mogelijk voorkomen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt met welk percentage in de zorg de rentenorm voor langlopende leningen tijdelijk moet worden verhoogd. Doel is een verhoging van de vergoeding die zorginstellingen krijgen voor leningen in het kader van (nieuw)bouwprojecten. De NZa ontving de laatste maanden signalen van zorginstellingen die vertraging opliepen bij bouwprojecten. De verhoging is onderdeel van de maatregelen van het kabinet om de gevolgen van de kredietcrisis voor onder meer de zorgsector te beperken.

De aangepaste rente is alleen van toepassing op nieuwe leningen. Onder nieuwe leningen vallen ook lopende leningen waarvan de looptijd eindigt en die moeten worden overgesloten.

De NZa neemt de maatregel om te voorkomen dat instellingen met goed onderbouwde investeringsplannen die plannen uitstellen, wegens een te lage vergoeding in hun budget. De aangepaste norm is zowel van toepassing op instellingen in de cure als in de care.

De NZa onderzoekt momenteel met welk percentage de rentenorm moet worden verhoogd en verwacht binnen enkele weken de uitkomst bekend te maken.