Ministerie van Defensie

Afscheid van 2 militaire topsporters

29 januari 2009, 14.05 uur

Judoka Vriezema (links) en schermster Tol (rechts) ontvingen onder andere een beeld van de staatssecretaris. Judoka Daniëlle Vriezema en degenschermster Sonja Tol verlaten de Defensie Topsport Selectie. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries nam vandaag afscheid van het tweetal.

De 2 topsporters ontvingen uit handen van de staatssecretaris een beeld om hen te bedanken voor hun inzet binnen de Defensie Topsport Selectie (DTS).

Titels

In de periode bij DTS deden Sonja Tol en Daniëlle Vriezema onder andere mee aan de Olympische Spelen. Vriezema in Sydney (2000), Tol in Athene (2004). Ook wonnen zij diverse titels en medailles. Zo werd Vriezema militair wereldkampioen in de gewichtklasse tot 63 kg (2002). Tol won onder meer tweemaal brons bij het militaire EK (2004 en 2005).

Landmacht

Eerste luitenant Vriezema combineerde sinds september 2001 judo op topniveau met militaire taken bij de Koninklijke Landmacht. Naast haar sport werkte zij als diëtiste op het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Vriezema neemt geen afscheid van haar werkgever, zij koos ervoor om werkzaam te blijven bij Defensie.

Communicatiemedewerkster

Luitenant Ter Zee Tol was vanaf augustus 1999 werkzaam voor de Koninklijke Marine. Daar combineerde ze schermen op topniveau met haar militaire taken. Tegelijkertijd was de degenschermster werkzaam als projectofficier bij het DienstenCentrum Buitenland. Tol verlaat Defensie om als senior communicatiemedewerkster voor een afvalverwerkingsbedrijf in Haarlem te werken. Ook daar krijgt ze de mogelijkheid om topsport te combineren met haar werk.

Sportieve carrière

De Defensie Topsport Selectie stelt Nederlandse topsporters in de gelegenheid om naast hun sportieve carrière ook een maatschappelijke carrière op te bouwen. Als lid van de DTS vervult de sporter een militaire functie bij de krijgsmacht en krijgt hij of zij daarnaast voldoende gelegenheid om sport op topniveau te beoefenen.