Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

29 januari 2009
Universiteit Maastricht aanwezig op SID-in Genk

De Universiteit Maastricht (UM) is als eerste buitenlandse universiteit welkom op de SID-in te Genk, de informatiebeurs voor laatstejaars scholieren van het secundair onderwijs. Omdat het tot het allerlaatste moment onduidelijk was op welke manier de UM aanwezig mocht zijn, had de universiteit een ludieke alternatief achter de hand: op de openbare parking voor de Limburghal staat een touringcar, met docenten, studenten en informatiebrochures van de Universiteit Maastricht.

Het Vlaams departement Onderwijs organiseert al vele jaren SID-in beurzen in elke Vlaamse provincie. Op deze beurs is weliswaar een stand aanwezig met informatie over studeren in het buitenland, maar tot op heden was het buitenlandse universiteiten niet toegestaan om met een eigen stand vertegenwoordigd te zijn. Deze opstelling gaat in tegen de geest van de ontwikkelingen in Europa. Met de ondertekening van de Bolognaverklaring hebben de Europese ministers zich juist uitgesproken vóór bevordering van de internationale studentenmobiliteit. Daar komt op euregionaal niveau nog eens het Limburg Charter bij, waarin de Vlaamse en Nederlandse gouverneurs hebben vastgelegd dat zij gaan samenwerken op het gebied van onderwijs, arbeidsmobiliteit en veiligheid. Mede dankzij inspanningen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers Vera Jans en Ludo Sannen heeft Vlaams onderwijsminister Frank Vandenbroucke de Universiteit Maastricht alsnog uitgenodigd voor de SID-in Genk.

In Belgisch Limburg, waar de participatie in het hoger onderwijs voor bepaalde opleidingen en in vergelijking met andere Vlaamse provincies nog te laag is, staat de beschikbaarheid van hoger onderwijs terecht hoog op de politieke agenda. Opleidingen die in Belgisch Limburg niet worden aangeboden, zijn enkele kilometers over de grens in Maastricht wèl beschikbaar. Die studie¬mogelijk¬heden moeten ook voor Vlaamse scholieren duidelijk zichtbaar zijn, zo stelt de Universiteit Maastricht. Omdat pas op de ochtend van de eerste beursdag duidelijk werd dat en hoe de Universiteit Maastricht welkom was, werd ook een touringcar, geparkeerd op de openbare parking naast de Limburghal, ingericht als informatiestand. Nu de Universiteit Maastricht alsnog aanwezig kan zijn op de beurs, kunnen schoolverlaters gewoon daar terecht voor meer informatie over de Universiteit Maastricht, haar opleidingen en haar unieke onderwijsmodel.

Zo'n vijfhonderd Vlaamse studenten, voor het grootste deel afkomstig uit Belgisch Limburg, volgen op dit moment een studie aan de Universiteit Maastricht. Daarmee is aangetoond dat de UM voorziet in een behoefte voor deze regio. Met name de opleidingen Psychologie, Internationale Bedrijfskunde en Cultuurwetenschappen (incl. Europese Studies) zijn populair bij deze groep. Ook de probleemgestuurde onderwijsmethode en de internationale studentenpopulatie wordt gewaardeerd door de studenten en zorgt er mede voor dat de UM al jaren hoog scoort in Nederlandse en internationale rankings.

De Universiteit Maastricht werkt vanaf haar oprichting met Probleemgestuurd Onderwijs (PGO), een uniek onderwijsmodel waarmee de UM zich nationaal en internationaal sterk profileert. Dit model is zo succesvol, dat steeds meer universiteiten het overnemen. PGO is meer dan een onderwijsmethode waarbij studenten in onderwijsgroepen uitdagende problemen analyseren om deze daarna zelfstandig te bestuderen. Omdat ze actief met bestaande thema's aan de slag gaan, wordt de theorie beter doorgrond en leert men inzichten direct toe te passen op uiteenlopende vraagstukken. Bovendien wordt vanaf het begin van de studie veel aandacht besteed aan praktische vaardigheden.