FNV

29-1-2009

Gezocht: werkenden met een krappe beurs

Honderdduizenden mensen in Nederland sprokkelen met hard werken een karig inkomen bij elkaar. Hun arbeidsomstandigheden zijn vaak belabberd en van hun loon kunnen ze niet fatsoenlijk leven. Ze hoppen vaak van het ene tijdelijke contract naar het andere en weten vandaag niet of ze morgen nog werk hebben. Ze liggen wakker omdat ze niet weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Hun leed blijft voor de doorsnee-Nederlander verborgen.

Onder de titel `Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt' verschijnt in mei een boek bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, met teksten van Will Tinnemans en foto's van Chris de Bode. Daarin wordt getoond dat globalisering van de economie niet alleen leidt tot economische groei en meer welvaart, maar ook tot ongewenste situaties, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

De FNV heeft al flink wat mensen bereid gevonden om voor dit boek hun verhaal te vertellen. Maar ze zoekt nog voorbeelden van werknemers die onveilig, onwaardig werk doen, waar weinig zekerheid en een laag salaris tegenover staan.

Het gaat om mensen die
* werkzaam zijn in de vleesverwerkende industrie, de agrarische industrie of visserij, de supermarktbranche, de zorg, de horeca, de schoonmaaksector, de bouw of in de handel
* zwaar, ongezond of onveilig werk doen
* werken op onregelmatige tijden en een zogeheten flexibel contract hebben op tijdelijke basis
* zelfstandig zijn (zzp'er)

Het is niet belangrijk of ze alleenstaand zijn, een werkende partner hebben of in hun eentje een gezin moeten onderhouden. Wat telt, is de vraag of ze zich rekenen tot de groeiende groep mensen die werken, de eindjes toch maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen en weinig perspectief op verbetering zien.

De betrokkenen krijgen hun eigen verhaal te lezen en kunnen voorafgaand aan publicatie wijzigingen of aanvullingen voorstellen. Eventueel kunnen mensen ook anoniem geportretteerd worden.

Vragen en aanmelden bij: ans.pelzer@vc.fnv.nl, 06 51426366.